Psihiatru, despre „regretul“ lui Vlad Pascu: „Calea lui s-a îndreptat către un Mercedes de epocă, transformat în armă letală“

Psihiatru, despre „regretul“ lui Vlad Pascu: „Calea lui s-a îndreptat către un Mercedes de epocă, transformat în armă letală“

Psihiatrul Gabriel Diaconu a vorbit recent despre „regretul“ lui Vlad Pascu, tânărul drogat care a ucis cu mașina, la 2 Mai, doi studenți nevinovați, și a rănit alți 3. Medicul arată într-o postare pe pagina sa de socializare de ce Pascu nu poate da timpul înapoi.

Vlad Pascu, adus la audieri la DIICOT FOTO Inquam Photos Octav Ganea

„Îmi pare rău, nu pot da timpul înapoi”, așa a spus zilele trecute autorul teribilului accident de la 2 Ma i, când a fost adus la sediul DIICOT pentru interogatoriu într-un dosar de trafic și consum de droguri.

"Vlad Pascu nu poate da timpul înapoi. Nu-l poate da înapoi 10 minute înainte de-a se sui la volan. Nu-l poate da înapoi trei ore, înainte de-a consuma. Sau 10 ore, înainte de-a-și procura. Nu-l poate da înapoi. Săptămâni, luni, ani înainte în care a trăit într-o lume în care boala lui a bătut la uși închise. Viața lui a bătut la uși închise. Dintre toate timpurile posibile, în cele din urmă calea lui de-a merge înainte s-a îndreptat spre-un Mercedes de epocă transformat în armă letală", arată medicul.

"Se zice să-ți faci vara sanie, dar iarna car. Se zice că există un timp pentru fiecare lucru, dar și-o ordine a lucrurilor, în timp. Accidentele, în general, sunt de două feluri: unele care n-au o cauză în timp, rupturi în ordinea și succesiunea firească a lucrurilor. Din nimic, dinafara timpului, pică o secure a arbitrarului. Dar mai sunt și celelalte, care de fapt nu sunt accidente, sunt ”incidente în așteptare”. Sunt lucruri ale căror urmări le putem întrezări, sau – mai mult – le anticipăm cu relativă rezoluție. Știm încotro duc. Închide ochii pe-o autostradă, și trage cu o armă de vânătoare. Fie dat suficient timp, suficient trafic, suficientă distanță, ai să omori pe cineva.

De aia avem un regim al armelor și munițiilor. Care are și-un versant punitiv, dar și-un versant de reglementare.

În ce privește șofatul avem reglementare, și pedeapsă.

Iar în ce privește folosirea anumitor substanțe, ne trebuie reglementare, nu doar pedeapsă", explică psihiatrul.

"Nu există timp"

Medicul mai spune că, de fapt, timpul pe care îl avem, are o direcție dată de alegerile pe care noi le facem.

"Nu există timp. Timpul care există ține, de fapt, de plăsmuirea pe care i-o dai în alegerile pe care le faci, un sens, o direcție, o destinație. Într-o imagine cosmică a tuturor timpurilor de la prima mișcare de ceas al universului, apariția și dispariția lui Vlad Pascu din peisaj e-o scintilă, o inflexiune pe osciloscop. Doar că, mult mai adânc, din această clipire poți să naști o cu totul și cu totul altă traiectorie. Pe care putem s-o dăm", scrie Gabriel Diaconu.

Vlad Pascu, primele declarații după accidentul din 2 Mai: „Îmi pare rău. Nu pot să dau timpul înapoi“

Vlad Pascu, tânărul care a produs accidentul mortal din 2 Mai, a fost adus, pe 14 septembrie 2023, pentru audieri la sediul DIICOT. Acesta a declarat în fața jurnaliștilor că regretă ce s-a întâmplat și că nu poate da timpul înapoi.

Tânărul de 19 ani a fost adus în această dimineață la DIICOT pentru audieri. Chestionat de jurnaliști ce mesaj transmite familiilor victimelor, Vlad Pascu a precizat că îi pare rău pentru cele întâmplate: „Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat. Nu am cum să dau timpul înapoi”, a spus tânărul.

De asemenea, în aceeași zi, au avut loc percheziții de amploare la prietenii lui Vlad Pascu. Aceștia sunt cercetați de DIICOT pentru trafic de droguri. În dosar apare și mama lui Vlad Pascu, acuzată de infracțiuni contra înfăptuirii justiției.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat