Pute! Și pute rău!/Cum o fi acceptat președintele rahatul ăsta? Cu tupeu?

Pute! Și pute rău!/Cum o fi acceptat președintele rahatul ăsta? Cu tupeu?

Noul ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a fost scos din dosarul de evaziune fiscală de care este vizată firma care aparţine familiei sale, dispunându-se clasare pentru fapta care l-ar viza. Cauza a fost disjunsă pentru un membru al familiei ministrului şi trimisă la un parchet din Gorj, au declarat surse judiciare pentru Adevărul.

Parchetul general a clasat dosarul de evaziune fiscală în privinţa lui Dan Vîlceanu, însă a disjuns partea cu firmele, printre care şi firma părinţilor săi, pentru continuarea cercetărilor şi a declinat dosarul rămas la Parchetul Tribunalului Gorj, au precizat pentru G4media.ro surse judiciare.

Dosarul a plecat de la un control al ANAF Gorj. Inspectorii au sesizat Parchetul Tribunalului Gorj, iar, ulterior, cazul a fost declinat la Parchetul General, dată fiind calitatea de parlamentar a lui Dan Vîlceanu.

Potrivit unei anchete de presă publicate în România liberă în ianuarie 2020 de jurnalistul gorjean Narcis Daju , în 2019, inspectorii de la ANAF Gorj au făcut un control la firma Trefo SRL din Rovinari, deţinută de Elisabeta Vîlceanu şi condusă de directorul Eugen Vîlceanu, părinţii deputatului PNL Dan Vîlceanu. Controlul a fost făcut după ce inspectorii au primit sesizări din alte judeţe privind un comportament de tip fantomă din partea mai multor firme care au livrat materie primă către Trefo Rovinari.

Inspectorii ANAF aveau suspiciuni că tranzacţiile erau fictive, erau doar pe hârtie, cu scopul de a diminua impozitul pe profit şi de a deduce TVA. Un lucru a atras atenţia inspectorilor ANAF. Facturile firmelor care livrau materie primă către Trefo erau semnate toate de persoane care se numeau Stănescu şi aveau acelaşi scris, deşi proveanu din zone diferite ale ţării.

Foto: fragment din raportul ANAF privind firma familiei lui Dan Vîlceanu; Sursa: romanialibera.ro

În plus, inspectorii ANAF au descoperit că, din 2017, deputatul PNL a închiriat o maşină de la firma părinţilor săi, un BMW X5. Echipa de control a stabilit că firma Trefo a dedus TVA în valoare de 22.599 de lei, „reprezentând 50% din taxa pe valoare adăugată aferentă achiziţiei autoturismului”, dar nu a putut stabili dacă autoturismul a fost folosit exclusiv în scop economic.

Foto: fragment din raportul ANAF privind firma familiei lui Dan Vîlceanu; Sursa: romanialibera.ro

Potrivit CV-ului , Dan Vîlceanu a fost economist la firma familiei, Trefo SRL, în 2004. În 2006, era director economic la firma sa, Rominex Mining Engineering SA, iar în 2016, din nou, la Trefo SRL, de această dată, director economic.

Totuşi, notează jurnaliştii gorjeni, directorii de la ANAF Gorj ar fi fost mutaţi disciplinar în alte judeţe după controlul la firma familiei deputatului PNL. Anul trecut, ministrul Finanţelor era chiar actualul premier Florin Cîţu, în vreme ce Dan Vîlceanu trece un apropiat al acestuia. De altfel, cei doi apar în fotografii la diferite evenimente.

Ulterior, directorii ANAF Gorj, Marin Ciumag şi Alin-Gabriel Goleanu, au dat instituţia în judecată, au câştigat şi au revenit pe vechile poziţii. Contactat telefonic, inspectorul şef de la ANAF Gorj, Marin Ciumag, nu a dorit să comenteze, scuzându-se că e la o înmormântare.

Într-un drept la replică trimis redacţiei romanialibera.ro, după publicarea investigaţiei jurnalistului Narcis Daju, Dan Vîlceanu a negat orice implicare în mutarea şefilor de la ANAF Gorj.

Autorul materialului, prin divagare, foloseşte numele ministrului de finanţe (Florin Cîţu – n.r.) pentru a denigra şi a creşte artificial anvergura articolului şi amploarea ueni campanii mediatice de denigrare a mea, pe care autorul articolului, Narcis Daju, fost ofiţer de informaţii, o orchestrează, alături de un grup de interese politico-economice din judeţul Gorj. Precizez că detaşările, demiterile şi alte decizii privind funcţiile publice de conducere din cadrul instituţiilor deconcertate, în speţă Direcţia Finanţelor Publice Gorj, sunt apanajul preşedinteleui ANAF, nu al lui Dan Vîlceanu”, a precizat deputatul PNL în dreptul la replică trimis României libere.

Contractele cu statul ale firmei Trefo SRL din Rovinari

Firma mamei deputatul PNL Dan Vîlceanu face afaceri cu Complexul Energetic Oltenia (CEO), în asociere cu o firmă controlată de afaceristul gorjean Nicu Sarcină, anchetat de DIICOT. Spre exemplu, potrivit SEAP (platforma de achiziţii publice), în februarie 2021, Trefo SRL – în asociere cu Grupul Reparaţii Industriale si Montaj Excavatoare X din Sectorul 5, București, Artego din Târgu-Jiu și M.A.R.S.A.T. SA din Târgu-Jiu – şi-au adjudecat un contract de peste 1,2 milioane de euro cu Complexul Energetic Oltenia pentru modernizarea transportoarelor cu bandă din depozitul nou de cărbune al Carierei Roșia.

În asociere cu o firmă a afaceristului gorjean Nicu Sarcină, anchetat de DIICOT, soţul unei judecătoare preşedinte al Tribunalului Gorj

Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, Grupul Reparații Industriale și Montaj Excavatoare X este deținut de Nicoleta-Liliana Zgripcea-Sarcină, 31 de ani, din Târgu-Jiu, şi Elena-Ana Buzatu, 46 de ani, din localitatea Bălănești, județul Gorj. Nicoleta-Liliana Zgripcea-Sarcină este fiica afaceristului Nicu Sarcină, patronul grupului de supermarketuri Succes, anchetat de DIICOT, soţul unei judecătoare din Gorj.

Sarcină este considerat unul dintre cei mai bogați gorjeni. Potrivit topului 300 Capital, în 2012 avea o avere de 55-56 de milioane de euro. Prin compania lui Succes Nic Com, aflată acum în insolvență, afaceristul controla lanțul de supermaketuri Succes, dar și mai multe benzinării. Deţine şi un trust de presă: ziarul Impact, postul local de televiziune Acces Tv, radio Omega.

Potrivit Gazetei Sporturilor, Nicu Sracină este și finanțatorul echipelor de Liga 2, Luceafărul Oradea și Viitorul Pandurii. Este căsătorit cu judecătoarea Laura-Mihaela Sarcină, preşedintele Tribunalului Gorj. În 2006, Nicu Sarcină se lăuda în presa locală că a petrecut un revelion la Cheile Buții, unde era și Traian Băsescu.

Grupul de firme Succes, controlat de omul de afaceri Nicolae Sarcină, este în vizorul DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. În noiembrie 2014, procurorii DIICOT Craiova au facut 19 perchezitii în Ilfov, Dolj, Gorj și Cluj. 7 persoane erau suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de 7 milioane de euro. Deși e de 7 ani în anchetă, cazul nu este soluționat nici acum.

CEO este condus acum de un director susţinut de Dan Vîlceanu

Din aprilie acest an, Complexul Energetic Oltenia este condus de Daniel Burlan, un fost director al companiei de pe vremea PDL (când se numea Societatea Naţională a Lignitului Oltenia – SNLO).

Burlan a fost susţinut pentru conducerea CEO chiar de către deputatul PNL Dan Vîlceanu. „Burlan a eficientizat SNLO. Asta vrem să facă şi acum cu CEO”, declara Vîlceanu despre Burlan în noiembrie 2020. Vezi aici.

În trecut, potrivit presei locale, Burlan a fost susţinut pentru şefia SNLO de Ionel Manţog, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, condamnat pentru corupţie, şi de Marin Condescu, fost sindicalist din minerit şi preşedinte la echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu, condamnat, de asemenea, penal. Inclusiv, Burlan a fost reţinut în 2014 într-un dosar penal, nefinalizat însă nici acum.

Directorul CEO a fost angajat la o firmă din grupul lui Nicu Sarcină

Potrivit CV-ului, între 2016 şi 2017, Daniel Burlan a plecat de la CEO şi a fost angajat la firma Har Trans SRL, o firmă unde acţionar era – pe atunci – Alin Zgripcea, ginerele afaceristului Nicu Sarcină.

Firma familiei Vîlceanu, afaceri cu CEO după numirea directorului susţinut de deputatul PNL

De observat şi că firma mamei deputatului PNL Dan Vîlceanu a câştigat contracte cu CEO inclusiv după numirea directorului Daniel Burlan, susţinut de Vîlceanu.

De exemplu, potrivit SEAP, pe 7 iulie 2021, Trefo SRL a semnat un contract de aproape 80.000 de euro cu CEO pentru montarea unei structuri de susţinere la banda transportoare de la Sucursala Electrocentrale Rovinari.

Context. CEO are o situaţie dificilă şi a beneficiat recent de un ajutor de stat de 241 milioane de euro pentru achiziția de certificate de emisii de gaze cu efect de seră eferente producției de energie de anul trecut. Vezi ordonanţa de urgenţă a Guvernului Cîţu aici.

În februarie anul trecut, CE Oltenia a mai primit un ajutor de stat de 1,2 miliarde lei. Pe 5 februarie acest an, Comisia Europeană a anunțat că a deschis o investigație pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia, prevăzute în planul de restructurare a companiei, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate companiilor aflate în dificultate. Comisia a arătat că are îndoieli, atât cu privire la legalitatea planului, cât și privind șansele de reușită ale acestuia.

Cine e deputatul PNL Dan Vîlceanu

Este considerat mâna dreaptă a premierului Florin Cîțu şi a fost propus pentru portofoliul Finanțelor de acesta. Vîlceanu a fost votat pentru acest post de către Delegaţia permanentă a PNL. Doar liderul PNL Ludovic Orban a votat împotrivă. Potrivit CV-ului, Dan Vîlceanu provine de la PSD, unde în perioada 2006-2009 a fost șef la TSD Gorj. A plecat apoi la PDL unde a ajuns președinte al filialei, în 2013. Fuziunea cu PNL din 2015 l-a adus în poziția de lider al PNL Gorj.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina