Putin acuză NATO că inventează amenințări, dar vede în scutul antirachetă o amenințare pentru armata rusă

Putin acuză NATO că inventează amenințări, dar vede în scutul antirachetă o amenințare pentru armata rusă

Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu acordat publicației franceze Le Figaro că scutul antirachetă amplasat în România și Polonia 'creează în mod inevitabil o amenințare' pentru armata rusă și 'rupe echilibrul geostrategic'.

El a reproșat de asemenea statelor NATO că inventează 'amenințări imaginare provenite din Rusia' și presei occidentale că a speculat că hackeri ruși s-ar fi amestecat în campaniile electorale din SUA și Franța, relatează agenția EFE.

Aceste presupuse amenințări 'le-ați inventat voi singuri (occidentalii)', a spus liderul rus în interviul publicat miercuri de cotidianul francez Le Figaro. 'V-ați speriat singuri' și totul pe 'date imaginare', a insistat Putin.

El a criticat din nou extinderea NATO până la granițele Rusiei în pofida faptului că — asigură Putin — atunci când s-a destrămat Uniunea Sovietică politicienii occidentali au garantat că Alianța Nord-Atlantică nu se va extinde către țările est-europene.

Putin a apreciat că puteau fi evitate problemele actuale ce decurg din crearea scutului american antirachetă în Polonia și România, care în opinia sa 'creează în mod inevitabil o amenințare' pentru armata rusă și 'rupe echilibrul geostrategic, ceea ce este extrem de periculos pentru securitatea internațională'.

Cât despre informațiile despre o operațiune rusă de piraterie informatică în timpul alegerilor prezidențiale din SUA, Putin le-a calificat drept 'ficțiune' și a susținut că în spatele lor se află 'dorința celor care au pierdut alegerile să dreagă situația acuzând Rusia de ingerință'. 'Rusia nu a piratat (informatic) niciodată. Nu avem nevoie. Nu există niciun interes. Pentru ce ?', a continuat liderul de la Kremlin.

În interviul acordat cu ocazia vizitei sale în Franța, unde s-a întâlnit luni cu președintele Emmanuel Macron, Putin și-a susținut de asemenea poziția cu privire la conflictul sirian și spune că amândoi sunt de acord cel puțin cu privire la chestiunea organizării unor convoaie umanitare.

În schimb, președintele rus a negat acuzațiile conform cărora omologul său sirian Bashar al-Assad a folosit arme chimice și crede că astfel de acuzații sunt formulate pentru 'a justifica și mențiune presiunile, inclusiv militare' împotriva acestuia din urmă.

Tot legat de Siria, liderul rus a precizat că prioritatea sa este stabilirea unor 'zone de dezescaladare' în această țară pentru a se crea premisele inițierii unui proces de reconciliere politică în cadrul căruia să se adopte o nouă Constituție și să se organizeze alegeri.

Cât despre conflictul ucrainean, Vladimir Putin a susținut că 'este un conflict intern al Ucrainei' care a pornit de la schimbarea de putere din februarie 2014, când a fost înlăturat de la conducere președintele prorus Viktor Ianukovici.

'Acolo este sursa tuturor problemelor', a punctat președintele rus, insistând că vina pentru acest conflict o poartă 'autoritățile de la Kiev', nu sprijinul oferit de Moscova separatiștilor proruși, cum afirmă guvernele occidentale.

Prin urmare, Putin a cerut guvernului ucrainean să-și retragă trupele de pe linia frontului, să facă să intre în vigoare legea privind statutul de autonomie pentru regiunile din estul Ucrainei și să ridice blocada economică împotriva acestora.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis