Putin apără gazul rusesc şi pe Schroeder, la întâlnirea cu Scholz

Putin apără gazul rusesc şi pe Schroeder, la întâlnirea cu Scholz

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a apărat marţi, cu prilejul vizitei şefului guvernului german Olaf Scholz la Moscova, gazul rusesc şi pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder, criticat în Germania pentru ambiţia de a intra în consiliul de administraţie al gigantului rus Gazprom, relatează AFP.

'Rusia furnizează în prezent peste o treime din produsele energetice ale Germaniei, atât petrolul (34%), cât şi gazul natural (35%)', a declarat Putin, reamintind dependenţa considerabilă a Berlinului de hidrocarburile din Rusia.

'Chiar şi în perioada de preţuri ridicate la gaz şi de penurie a ofertei în Europa, noi am continuat să aprovizionăm consumatorii germani pe baza preţurilor fixe prin contracte pe termen lung', mult inferioare preţurilor pieţei, a subliniat liderul de la Kremlin.

Aceste preţuri au atins niveluri istorice în ultimele luni, unele voci reproşând Rusiei că întreţine situaţia pentru a obţine demararea controversatului gazoduct Nord Stream 2.

În faţa cancelarului german, Putin a apărat şi gazoductul Nord Stream 2, finalizat în 2021, dar aflat încă în aşteptarea aprobării de la agenţia de reglementare în domeniu a Germaniei.

'Este vorba despre unul din cele mai mari proiecte de infrastructură din Europa, destinat să consolideze semnificativ securitatea energetică pe continent şi să contribuie la rezolvarea (...) problemelor de mediu', a afirmat preşedintele rus, reiterând că proiectul este unul 'pur comercial, nu politic'.

'Astăzi, mulţi în Europa sunt îngrijoraţi să ştie dacă gazul rusesc va fi livrat Europei în general şi Germaniei în particular', a mai afirmat Putin, răspunzând unei întrebări referitoare la criticile aduse Germaniei după anunţul candidaturii fostului cancelar Gerhard Schroeder la un post de membru în consiliul de administraţie al Gazprom.

Dacă Schroeder va fi validat, 'atunci (în consiliul de administraţie) va sta o persoană onestă pe care o respectă, iar Germania, europenii vor avea o persoană care va putea în acelaşi timp să exercite o influenţă şi să primească informaţii direct de la Gazprom. Nu putem decât să ne bucurăm', a argumentat Putin.

El a adăugat că numirea fostului cancelar ar fi 'un lucru natural', amintind că Schroeder este şi membru al consiliului de administraţie al Nord Stream (al Gazprom), demarat în 2011 şi la a cărui realizare a avut un rol determinant.

Această candidatură a fost totuşi viu criticată în Germania, unde luările de poziţie pro-Kremlin ale lui Schroeder îl stânjenesc pe actualul cancelar.

Gerhard Schroeder, prieten vechi al lui Vladimir Putin, este deja preşedintele consiliului de administraţie al Rosneft, cel mai mare grup petrolier rus.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...