Putin compară sancţiunile împotriva lumii culturale ruse cu arderea cărţilor de către nazişti

Putin compară sancţiunile împotriva lumii culturale ruse cu arderea cărţilor de către nazişti

Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat vineri măsurile luate de ţările occidentale împotriva artiştilor ruşi şi anularea evenimentelor culturale ruse cu arderea cărţilor de către nazişti, relatează AFP.

"Ultima dată, naziştii din Germania, în urmă cu aproape 90 de ani, au condus o astfel de campanie de distrugere a unei culturi indezirabile. Ne amintim bine imaginile cărţilor arse în pieţele publice", a declarat Putin, în cadrul unei întâlniri cu personalităţi ale culturii ruse.

"Au şters de pe afişele concertelor (compozitori precum) Ceaikovski, Şostakovici şi Rahmaninov. Au interzis scriitorii ruşi şi cărţile lor", a mai spus el.

Preşedintele Putin şi alţi oficiali ruşi au făcut comparaţii între Germania nazistă şi Occident, pe care îl acuză că ar conduce o campanie rusofobă prin sancţiunile sale impuse în urma lansării ofensivei ruse în Ucraina, justificată de Moscova prin încercări ale ucrainenilor "neonazişti" de a-i extermina pe vorbitorii de limbă rusă din ţară.

Ofensiva rusă a declanşat un val de solidaritate internaţională cu Ucraina ce a mers dincolo de sancţiunile economice şi politice decise de guverne.

Principalele federaţii sportive şi instituţii culturale de renume au exclus din programul lor sportivii şi artiştii ruşi.

Filarmonica din Paris va modifica structura stagiunii sale 2022-2023, care programa iniţial mai multe reprezentaţii ale unor invitaţi ruşi, precum dirijorul Valeri Gherghiev şi Orchestra Teatrului Bolşoi, boicotaţi în Europa din cauza legăturilor lor cu autorităţile de la Moscova în contextul războiului din Ucraina.

Soprana rusă Anna Netrebko, criticată pentru o presupusă complezenţă faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, şi-a anulat pe 3 martie concertele pe care urma să le susţină la Met Opera din New York în cursul primăverii.

Royal Opera House din Londra a anulat reprezentaţiile dirijorului Pavel Sorokin din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Festivalul de Film de la Cannes intenţionează să nu găzduiască delegaţii oficiale ruse.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...