Putin, disperat? Liderul de la Kremlin insistă să anunțe zilnic pierderi mari în rândul ucrainenilor

Putin, disperat? Liderul de la Kremlin insistă să anunțe zilnic pierderi mari în rândul ucrainenilor

Vladimir Putin își continuă campania de comunicare vizând desconsiderarea contraofensivei ucrainene, evocând miercuri o „acalmie” a luptelor care ar rezulta, potrivit lui, în urma „pierderilor” suferite de forțele armate ale Kievului.

Vladimir Putin FOTO Profimedia

De la lansarea contraofensivei ucrainene, acum aproape trei săptămâni, liderul de la Kremlin face zilnic declarații despre „succesul” forțelor sale invadatoare și „eșecurile” armatei ucrainene. Însă Putin avansează bilanțuri fără dovezi și dă mai degrabă impresia că se află într-o campanie de comunicare disperată pentru a arăta că este stăpân pe situație.

„În mod curios, în aceste momente observăm o anumită acalmie. Aceasta se datorează faptului că inamicul suferă pierderi grele atât de personal, cât şi de echipamente”, a susținut liderul regimului de la Moscova în timpul unei ceremonii cu absolvenţi ai academiilor militare din Rusia.

Putin a ținut să spună că trupele sale continuă să respingă controafensiva, distrugând deja 245 de tancuri şi 678 de blindate. Pe lângă „pierderile” avansate, el pretinde că știe și ce gândesc ucrainenii.

„Nu au nicio posibilitate (de succes, n. red.) şi ei îşi dau seama de asta”, spune liderul de la Kremlin, citat de Agerpres .

Temperându-și ușor discursul, Putin a recunoscut în același timp că ucrainenii nu și-au pierdut potențialul ofensiv.

Zelenski: Contraofensiva nu este un film de la Hollywood

Armata ucraineană a eliberat în ultimele zile 113 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat de invadatorii ruși. Aceste câștiguri sunt considerate modeste în raport cu așteptările inițiale legate de contraofensivă.

Într-un interviu acordat pentru BBC, președintele ucrainean a admis că progresele sunt „mai lente decât s-ar fi dorit”.

„Unii cred că acesta este un film de la Hollywood şi se aşteaptă la rezultate acum. Nu este aşa”, a subliniat președintele ucrainean.

Totuși, majoritatea analiștilor militari afirmă că armata ucraineană încă testează terenul înainte de a-și trimite grosul forțelor în lupte.

Alături de Putin, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a fost ironizat de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, în legătură cu pierderile uriașe anunțate în rândul ucrainenilor în primele zile ale contraofensivei, a acuzat, pe același ton propagandistic, că Occidentul a declarat un „război autentic” Rusiei.

Regimul de la Moscova este deranjat că Occidentul i-a impus sancțiuni pentru a-i reduce capacitatea de luptă și a sărit în ajutorul Ucrainei pentru a-i crește rezistența și eventual pentru a respinge invazia rusă. Rațiunea? Cucerirea Ucrainei l-ar putea ambiționa pe Putin să atace alte țări europene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat