Putin nu i-a menţionat pe aliaţii URSS în al Doilea Război Mondial, la parada din Piaţa Roşie

Putin nu i-a menţionat pe aliaţii URSS în al Doilea Război Mondial, la parada din Piaţa Roşie

Uniunea Sovietică a jucat un rol cheie în deciderea sorţii celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri preşedintele rus, Vladimir Putin, la parada militară desfăşurată în Piaţa Roşie de lângă Kremlin, cu ocazia împlinirii a 73 de ani de la capitularea Germaniei naziste, fără a-i menţiona pe aliaţii Uniunii Sovietice în război - Statele Unite şi Marea Britanie, relatează dpa.

"Toate ţările, toate popoarele, au înţeles atunci că tocmai Uniunea Sovietică a fost cea care a determinat soarta celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat Vladimir Putin într-un discurs rostit cu ocazia marcării victoriei Uniunii Sovietice împotriva naziştilor.

Putin, alături de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că unii au încercat să rescrie istoria pentru a submina victoria Uniunii Sovietice.

El nu a menţionat însă în discursul său aliaţii Uniunii Sovietice în război - Statele Unite şi Marea Britanie.

Relaţiile Rusiei cu cele două mari puteri occidentale s-au deteriorat în ultimii ani până la nivelul celor din timpul Războiului Rece din cauza neînţelegerilor privind conflictele din Ucraina şi Siria.

"Astăzi ei încearcă să şteargă faptele eroice ale acestui popor, care a salvat Europa şi lumea de la sclavie, de la exterminare, de la ororile Holocaustului", a mai spus Putin.

"Ei încearcă să denatureze evenimentele războiului, să uite adevăraţii eroi", a mai spus el.

URSS, a cărei moştenitoare este Rusia, a pierdut aproape 27 milioane de persoane în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Victoria din 1945 a fost ridicată la rang de mit fondator al patriotismului şi măreţiei ruseşti, notează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria