Putin pregătește Rusia pentru un lung război imperialist, susțin experții ISW

Putin pregătește Rusia pentru un lung război imperialist, susțin experții ISW

Experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susțin că președintele Putin pregătește Rusia pentru un lung război imperialist.

FOTO Profimedia

În discursul susținut de președintele rus la o reuniune a Consiliului pentru Drepturile Omului de miercuri, acesta a declarat că „operațiunea militară specială” (așa cum Kremlinul numește războiul împotriva Ucrainei) este un „proces lung” și ar trebui să aibă ca rezultat achiziționarea de noi teritorii.

„Putin a făcut o paralelă favorabilă între el și țarul rus Petru I, menționând că Rusia controlează acum Marea Azov, pentru care a luptat și Petru cel Mare”, spun experții americani, citați de BBC.

„Menționarea istoriei imperiale rusești poziționează în mod deschis obiectivele actuale ale lui Putin în Ucraina ca fiind în mod clar imperialiste și încă maximaliste”, se arată în rezumat.

În plus, experții americani atrag atenția asupra primei utilizări a dronelor Shahed de fabricație iraniană în Ucraina în ultimele trei săptămâni. Armata ucraineană a declarat că armata rusă le-a folosit din nou miercuri seară pentru atacuri asupra mai multor orașe, inclusiv în regiunile Nipru, Kiev, Poltava, Jitomir și Zaporojie.

„Forțele rusești au modificat probabil dronele pentru a le folosi în condiții meteorologice mai reci și este posibil să le folosească din ce în ce mai mult în următoarele săptămâni pentru a lovi infrastructura critică ucraineană”, arată experții ISW.

Comentariile făcute miercuri de președintele rus Vladimir Putin despre „operațiunea militară specială” din Ucraina au lăsat să se întrevadă câteva dintre intențiile sale pentru perioada următoare, susține și generalul australian în rezervă Mick Ryan.

Într-o analiză publicată pe pagina sa de Twitter, generalul în retragere Mick Ryan notează că liderul de la Kremlin a vorbit din nou despre armele nucleare ale Rusiei, părând să dea înapoi în privința amenințărilor mai agresive pe care le-a făcut în discursurile pe care le-a ținut cu ocazia decretării mobilizării parțiale și a proclamării anexării teritoriilor ucrainene ocupate de trupele sale.

În mod atipic pentru el, Putin a citit miercuri multe dintre afirmațiile pe care le-a făcut de pe o foaie, în loc să folosească un prompter.

„Nu am înnebunit, suntem conștienți ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară, e un fapt evident. Dar nu ne apucăm să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”, a spus Putin miercuri la o sesiune anuală televizată a Consiliului prezidenţial pentru dezvoltarea societăţii civile şi a drepturilor omului, cu referire la războiul din Ucraina.

„Dar ce înseamnă cu adevărat asta? El își mărește colțul în care s-a pus singur prin invadarea Ucrainei. Prin excluderea folosirii de arme nucleare el reduce orice potențial al unei intervenții directe din partea NATO în război”, afirmă ofițerul australian.

Potrivit acestuia, Putin și-a dezescaladat ușor și retorica privind cucerirea Ucrainei pentru a elimina o amenințare existențială la adresa Rusiei, lucru care îi va permite să dea puțin înapoi în privința obiectivelor de război ale Moscovei, dacă va fi nevoie.

„Iar acestuia i s-au prezentat probabil simulări făcute de forțele sale armate care arată că folosirea câtorva arme nucleare tactice ar avea un impact minim pe câmpul de luptă dar impacturi uriașe și strategice pe termen lung pentru Rusia și vecinii săi”, mai afirmă Mick Ryan.

Generalul notează de asemenea că în cadrul aceleiași intervenții televizate de miercuri Putin a mai spus despre război că va fi „desigur, un proces îndelungat”.

„Aceste cuvinte, alese probabil cu mult înainte, sunt destinate mai multor audiențe”, subliniază Ryan.

Primul public țintă este populația Rusiei în ansamblul său, liderul de la Kremlin încercând probabil să îi pregătească mental pe ruși pentru eventuala extindere a războiului în viitor, inclusiv pentru noi faze ale mobilizării.

Putin a exclus explicit acest lucru în discursul său, însă la fel a făcut-o și la începutul războiului, când a promis că doar soldații profesioniști vor fi trimiși să lupte în „operațiunea militară specială” pe care a ordonat-o pe 24 februarie.

Un alt public țintă a discursului său este alcătuit din oficialii din forțele armate și agențiile de securitate a Rusiei pe care Putin vrea să le țină de partea sa, dându-le asigurări că nu se va retrage din Ucraina.

Nu în ultimul rând, Vladimir Putin s-a adresat și statelor occidentale care susțin Ucraina.

„El le întreabă din nou dacă inflația ridicată și costurile energetice pe termen lung merită în schimbul susținerii Ucrainei. În esență, el spune guvernelor statelor occidentale 'baftă cu ținerea populațiilor voastre de partea voastră în următorii ani în ceea ce privește acest război, și baftă cu extinderea capacității de producere a munițiilor pentru a ține ritmul cu consumul Ucrainei'”, notează Mick Ryan.

El subliniază că aceste afirmații ale lui Putin scot din nou în evidență necesitatea ca Occidentul să dea dovadă de „răbdare strategică” în ceea ce privește susținerea Kievului în timpul lunilor de iarnă și apoi în 2023.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Om de afaceri și cadru universitar, mort la doar 47 de ani după ce a căzut cu bicicleta

2 Da, Maia Sandu este...

3 Detaliul stupid din pașapoartele spionilor ruși, care-i dă de gol cu sutele

4 Cine ar fi noua iubită a lui Boncea după despărțirea de Loredana Groza

5 Vine uraganul? / Semne că piața imobiliară americană ar avea probleme