Qatargate: Eurodeputatul belgian Marc Tarabella a fost reţinut

Qatargate: Eurodeputatul belgian Marc Tarabella a fost reţinut

Eurodeputatul belgian Marc Tarabella a fost reţinut vineri dimineaţă în ancheta justiţiei belgiene privind suspiciunile de corupţie din Parlamentul European, în care sunt implicate Qatarul şi Marocul, relatează AFP, citată de Agerpres .

Marc Tarabella. FOTO EPA EFE jpg

Lăsat în urmă cu opt zile fără imunitate parlamentară, Tarabella, în vârstă de 59 de ani, a fost ridicat pentru a fi audiat la sediul poliţiei judiciare federale la Bruxelles, potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului federal.

Reţinerea, provizorie, nu poate depăşi 48 de ore. La expirarea acestui termen, alesul socialist ar putea fi prezentat judecătorului de instrucţie care răspunde de anchetă.

Tot vineri, mai multe birouri ale primăriei din Anthisnes - unde Tarabella este primar - au fost percheziţionate, a precizat Parchetul federal. Percheziţie au avut loc și la un seif bancar aflat la Liege, care îi aparţine.

Până acum, trei persoane sunt în arestate în acest dosar. Una dintre ele este eurodeputata greacă Eva Kaili, destituită în decembrie din funcţia sa de vicepreşedintă a Parlamentului European. Ceilalţi doi sunt partenerul celei Evei Kaili - asistentul parlamentar Francesco Giorgi şi fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri, şi el italian.

Ajutor în dosarele legate de Qatar

Cel care l-a implicat pe Marc Tarabella în faţa anchetatorilor a fost Pier Antonio Panzeri, suspect cheie în dosar, care a recunoscut că a orchestrat această ingerinţă a mai multor puteri străine în politica europeană.

Italianul a afirmat în decembrie că i-a plătit „între 120.000 şi 140.000 de euro" în mai multe rânduri eurodeputatului belgian, pentru ajutorul său în dosarele legate de Qatar, potrivit presei belgiene.

Marc Tarabella a negat că a primit bani sau cadouri în schimbul opiniilor sale politice. Autorităţile din Qatar şi Maroc au dezminţit, de asemenea, aceste acuzaţii de corupţie.

În colimatorul judecătorului însărcinat cu ancheta Umai este ales al Parlamentului European, italianul Andrea Cozzolino, a cărui imunitate parlamentară a fost ridicată în acelaşi timp cu cea a lui Tarabella, pe 2 februarie, printr-un vot în plenul PE, potrivit Agerpres.

La acel moment, Marc Tarabella a votat el însuşi ridicarea imunităţii sale, declarându-se gata să răspundă întrebărilor anchetatorilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

5 Ce se întâmplă în China?