Radu Hossu: Jurnal de pe frontul din Ucraina/„Toate sursele de informare indică un moral dezastru în rândul noilor mobilizați care au ajuns din Rusia în Ucraina”

Radu Hossu: Jurnal de pe frontul din Ucraina/„Toate sursele de informare indică un moral dezastru în rândul noilor mobilizați care au ajuns din Rusia în Ucraina”

Radu Hossu : Jurnal de pe front (16.10 ora 19.45):
- Bătălia pentru Donbas. Se confirmă că Bakhmut este în controlul ucrainenilor, chiar dacă este în continuare bombardat de ruși. Este absolut normal ca rușii să încerce să distrugă orașul, pentru că nu-l pot cuceri. Încearcă asta de câteva luni de zile.
Situația umanitară acolo este greu imaginat, însă rușii nu controlează, contrar majorității analiștilor militari externi, nicio parte din Bakhmut.
- Contraofensiva Herson. Tot ceea ce aveam pregătit azi pentru această parte pică, pentru că tocmai s-a dat ordin mediei din partea Guvernului Ucrainean de "beznă" informațională. Asta indică, din experiența pe care am căpătat-o până acum, că urmează ceva important.
- Contraofensiva Harkiv. Din Harkiv Oblast, rușii mai controlează foarte puțin (zona nord estică), iar începând de săptămâna viitoare această contraofensivă, care se întinde până-n sud, la Kreminna, se va transforma în Contraofensiva Lugansk. ISW confirmă că, pentru prima dată după 2014, Armata Ukr a intra în zone controlate de ruși după invazia de atunci.
Este un moment simbolic extrem de puternic, asta arătând că Armata Ukr are capacitatea de a pătrunde în republicile separatiste ilegal declarate și apoi anexate de rusia.
- Israel. Ministrul Diasporei din Israel a spus că în urma intenției Iranului de a livra rusiei rachete sol-sol, Israelul ar trebui să se implice în livrarea de armament Ucrainei.
- belarus. Aproximativ 9000 de "soldați" ruși au intrat în belarus, ca forțe pentru exerciții comune. În imaginile de pe Twitter și Telegram, au fost văzute mai multe trenuri cu echipament militar rusesc cu indicative militare pe el, ceea ce generează o ușoară neliniște cu privire la o încercare a rusiei de a reîncepe un atac spre Kiyv (voi folosi numele ucrainean).
- Starlink. Elon Musk a anunțat că va continua livrarea serviciilor Starlink pentru Ucraina (nu ar face-o gratuit, oricum, căci soldații ucrainenii își plătesc abonamentul pentru el).
----
1. Închiderea cerului ucrainean.
În ultimul Jurnal, de acum 2 zile am scris despre sistemele și armamentul agreat de Coaliția Ramstein pentru a fi transferat Ucrainei și ceva mi-a sărit în ochi. Aproape toate țările oferă sisteme și muniție anti-aeriană. Rachetele AMRAAM aer-aer, HARM - aer-sol, împotriva radarelor (care i-ar lasa pe ruși "orbi" la atacurile aeriene).
Sistemele Crotal (Franța), IRIS-T (Germania) și NASAMS (SUA/Norvegia), HAWK, indică în mod evident că se generează un "no fly zone" - ceea ce cerea Zelensky în primele luni, dar nu direct, ci prin capacitățile defensive și ofensive oferite acum.
Asta ar duce la reducerea riscului atacurilor cu rachete inteligente sau a misiunilor avioanelor ruse în spațiul ucrainean și ar crește capacitatea aeriană a ucrainei de a efectua atacuri asupra țintelor rusești.
Un exemplu de cum funcționează această tactică este atacul asupra sistemelor de apărare S-300 de lângă aeroportul Belgorod din rusia. Se presupune că ele sunt vinovate pentru doborârea, zilele trecute, ale unui Suhoi ucrainean în zona orașului Poltava. Acele sisteme S-300 au devenit astfel ținte legitime pentru Armata Ukr și (se presupune) că au folosit rachete HARM pentru a le distruge.
2. Moralul soldaților ucraineni vs a celor ruși.
2a. În cazul în care vă întrebați, țin legătura cu destul de mulți soldați ucraineni, din diferite fronturi și toți (fără falsitate) sunt optimiști, moralul este ridicat, iar dorința de victorie se simte ca un fel de efervescență. Există oboseală, uzură, însă starea mentală este una foarte bună.
2b. Cu ruși nu vorbesc, însă toate sursele de informare indică un moral dezastru în rândul noilor mobilizați. O problemă gravă pentru ruși este lupta internă între Wagner și armata rusă. Între apropiații lui Putin și cei ai lui Prigozin (mercenarul-șef al Wagner).
O altă problemă este contra inteligența ucraineană și măsurile Guvernului ucrainean: hotline pentru dezertorii ruși. Ce faci? Ca rus, suni la numărul ăsta, te predai și primești cele mai bune tratamente pentru prizonierii de război, conform Convenției de la Geneva. De ce fac asta ucrainenii? De ce se comportă nu doar uman, dar se dau peste cap să se comporte exemplar? Pentru că dezertarea unui rus înseamnă tot eliminarea lui din front și astfel, un pericol în minus pentru femeile, copiii și soldații ucraineni. O măsură foarte foarte inteligentă, chiar dacă costisitoare financiar (trebuie să-i hrănești, îngrijești medical etc), însă care poate salva vieți ucrainene (ca să nu mai spunem că-i salvează și viața rusului).
3. Mă întorc pe linia frontului, nu înainte de duce ajutoare umanitare strânse cu ajutorul vostru, inclusiv noi mașini 4x4 atât de necesare. Dar mai multe vă voi spune la momentul potrivit. Până atunci, vă spun că orice like/share ajută în războiul informațional și/sau orice donație se va duce la civilii și soldații care au cea mai mare nevoie de ele.
Închiderea spațiului aerian, diferența uriașă de moral, diferența uriașă de tehnică dintre cele două armate și diferența evidentă de gândire militară vor duce la victoria Ucrainei. Mai demult spuneam vorbele lui Jurgen Klopp - antrenorului Liverpool, "From doubters, to believers". Din neîncrezători, în încrezători.
Eu sunt foarte încrezător în șansele Ucrainei de a câștiga acest război și resping teoriile unui conflict înghețat. Cu argumente, dar nu acum, căci nu mai am timp la dispoziție.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA