Radu Voina: Dedu să plece împreună cu toţi cei de la federaţie, am ajuns în lumea a patra a handbalului

Radu Voina: Dedu să plece împreună cu toţi cei de la federaţie, am ajuns în lumea a patra a handbalului

Radu Voina, campion mondial cu echipa naţională a României în 1974 şi medaliat la Jocurile Olimpice în 1972, 1976 şi 1980, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că preşedintele Alexandru Dedu trebuie să plece împreună cu toţi ceilalţi din conducerea Federaţiei Române de Handbal după ce prima reprezentativă masculină a fost învinsă de Kosovo în preliminariile EURO 2022.

"Se greşeşte de foarte mult timp. Am tot zis că suntem în lumea a doua a handbalului, ba unii că suntem într-a treia... dar uite că am ajuns în lumea a patra a handbalului. Iar vinovaţii nu sunt de ieri, de azi, sunt de mai demult timp. Nu e vorba de Rareş Fortuneanu, dar ani de zile antrenor străini şi-au bătut joc de handbalul masculin cu sprijinul conducerii Federaţiei Române de Handbal. Aceasta se închină în faţa străinilor ca în faţa lui Dumnezeu. Întotdeauna peştele de la cap se împute, deci vina acolo este. Dacă nici acum nu luăm nicio măsură sau nu punem nişte întrebări... însă cineva trebuie să răspundă. Însă se merge pe principiul câinii latră, trăsura trece. Mai trec două zile şi se uită, vin meciurile fetelor, apoi alte activităţi şi se uită. Domnul Dedu este în capul listei vinovaţilor. El ar trebui să plece împreună cu toţi care lucrează la federaţie. Dacă există onoare, dar mă îndoiesc. Vina este în principal a preşedintelui, dar cu toată conducerea", a afirmat el.

"Nu am simţit o umilinţă mai mare, mai rău de atât nu se poate. Este o umilinţă care a fost anunţată cu ceva zile înainte de primul meci cu Kosovo, când am făcut egal. Deci un avertisment a existat, dar se pare că nu a fost luat în considerare. Să pierzi la cinci goluri diferenţă cu o echipă a cărei federaţie s-a înfiinţat acum câţiva ani este umilitor", a adăugat Voina.

Întrebat ce părere are despre faptul că preşedintele Dedu a declarat că este mult spus umilinţă şi a caracterizat eşecul drept "dureros", Radu Voina a răspuns: "La caracterul domnului Dedu şi la aroganţa dânsului nu mă miră reacţia. Unde putem ajunge mai jos de atât? Dacă asta nu e umilinţă, atunci ce e? Dar repet, aroganţa îşi spune în continuare cuvântul".

"Este nevoie de schimbarea conducerii federaţiei şi a tuturor celor de acolo. Probabil că trebuie umblat şi la selecţie, probabil că trebuie umblat şi la regulamente... pentru că e o invazie de străini, cum să mai crească jucătorii români? Şi de aia mergem acum din rău în mai rău. Înseamnă că strategia nu e bună, dar noi continuăm aşa. Probabil că trebuie schimbat ceva, întinerită echipa... să avem jucători de perspectivă care să fie lăsaţi în pace, să nu avem pretenţii de calificări de la ei. Să jucăm 4-5 ani cu ei, să luăm bătăi peste tot, să avem şi antrenori români... şi poate aşa o să avem o şansă să ne calificăm. Dar încercând mereu cu selecţii din acestea bizare nu avem cum să progresăm", a explicat Radu Voina.

Echipa naţionala masculină de handbal a României a fost învinsă de selecţionata Kosovo, cu 30-25 (16-12), duminică seara, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'' din Bucureşti, în Grupa a 8-a din faza a doua a preliminariilor Campionatului European - EHF EURO 2022 .

În clasament, Suedia ocupă primul loc, cu 6 puncte (3 jocuri), urmată de România, 3 puncte (4 j), Kosovo, 3 p (4 j), Muntenegru, 2 p (3 j).

Ultimele meciuri ale României vor avea loc pe 28 aprilie, cu Suedia, la Sibiu, şi pe 2 mai, cu Muntenegru, la Podgorica.

Campionatul European din 2022 va fi cel de-al doilea cu 24 de participante. Campioana en titre, Spania, şi vicecampioana Croaţia sunt deja calificate, la fel şi gazdele Ungaria şi Slovacia. Primele două echipe din fiecare grupă, precum şi cele mai bune patru echipe de pe locul al treilea se vor califica la turneul final.

Ultima participare a naţionalei României la un Campionat European a fost în 1996, la ediţia organizată de Spania, la care prima reprezentativă a încheiat pe poziţia a noua.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...