Raportul Comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009: Trebuie o lege specială; să li se dea comisiilor puteri reale de constrângere

Raportul Comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009: Trebuie o lege specială; să li se dea comisiilor puteri reale de constrângere

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 precizează, în raportul întocmit, că este necesară elaborarea unei legi speciale pentru aceste comisii de anchetă astfel încât să li se dea "puteri reale de constrângere" pentru a primi documentele solicitate sau pentru a determina un martor să se prezinte la audieri.

 Potrivit raportului, comisia propune sancționarea tuturor celor ce refuză colaborarea sau nu se prezintă în fața unei comisii de anchetă parlamentare cu pierderea funcției și interzicerea ocupării unei funcții publice timp de 3 ani.

"Subliniem că lipsa unei legi speciale pentru funcționarea Comisiilor de anchetă îngreunează desfășurarea activității comisiilor de anchetă, acestea având nevoie de pârghii care să îi permită accesul la informațiile pe baza cărora membri să poată lua concluziile în conformitate cu obiectivul comisiei. Comisiilor parlamentare de anchetă trebuie să li se acorde, prin lege, puteri reale de constrângere: prin aplicarea de sancțiuni, pentru a primi documentele solicitate, pentru a determina un martor să se prezinte la audieri, pentru a da probe și a fi obligați să depună jurământ", menționează raportul.

În raport se mai menționează că se impune ca aceste comisii de anchetă să fie împuternicite să solicite orice document pe care îl doresc, necesar atingerii obiectivelor sale.

"În plus, rapoartele comisiilor parlamentare nu pot rămâne fără consecințe. Propunem sancționarea tuturor celor ce refuză colaborarea sau nu se prezintă în fața unei comisii de anchetă parlamentare cu pierderea funcției și interzicerea ocupării unei funcții publice timp de 3 ani", mai precizează raportul.

Comisia de anchetă consideră necesară și modificarea legislației electorale, astfel încât depunerea contestațiilor împotriva actelor Birourilor Electorale și judecarea acestora de către instanțele competente trebuie să se facă în termene, care să permită soluționarea înainte de încetarea activității Birourilor Electorale.

De asemenea, Comisia consideră necesară adăugarea în Registrul electoral a unei rubrici cu exprimarea intenției de vot a alegătorilor (sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare, administrat de Autoritatea Electorală Permanentă) pentru estimarea corectă a secțiilor de votare, înscrierea în Registrul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, cu 6 luni înainte de alegeri, într-o rubrică specială, altceva decât cele referitoare la votul prin corespondență, a cetățenilor din diaspora care doresc să-și exercite drepturile constituționale de vot (exprimarea intenției de vot), iar listele din acest registru să se actualizeze anual până la data de 1 martie, atât în țară cât și în străinătate.

Comisia propune, printre altele, eliminarea posibilității de votare cu titluri de călătorie, în secțiile din străinătate, iar programul de centralizare electronică a procesului de votare să cuprindă, pe lângă numele persoanei care votează/CNP/, și ora la care a votat. Alte propuneri sunt de renunțare la telefoanele mobile și la terminalele puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale în procesul electoral, de arhivare electronică a proceselor-verbale și a buletinelor de vot pe o perioadă de 50 ani.

Comisia de anchetă s-a întrunit miercuri pentru a vota raportul privind alegerile prezidențiale din 2009. Membrii PNL din comisie au părăsit ședința, senatorul Daniel Fenechiu precizând că liberalii de retrag de la votul final al raportului.

"Motivele retragerii sunt cât se poate de clare. Astăzi, majoritatea PSD — ALDE a venit cu un raport pe care nu vrea să-l discute și pe care să-l supună la vot, neținând cont de solicitarea noastră de a se discuta punct cu punct fiecare element al concluziei și să amânăm adoptarea raportului pentru mâine, pentru ca noi să exprimăm în scris lucrurile cu care nu suntem de acord", a explicat Fenechiu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

2 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

3 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…

4 Să rămână scris / Trump va câștiga mai categoric decât în 2016!

5 Din culisele cluburilor de noapte. Aceleași tehnici se folosesc și-n România