Răsturnare de situație! Olga Harlan, reprimită în concurs după ce nu și-a salutat adversara din Rusia

Răsturnare de situație! Olga Harlan, reprimită în concurs după ce nu și-a salutat adversara din Rusia

Federaţia internaţională de scrimă (FIE) a decis să-i ridice suspendarea sabrerei ucrainene Olga Harlan, descalificată de la Campionatele Mondiale care au loc la Milano (Italia) pentru că nu a strâns mâna adversarei sale din Rusia, informează AFP.

Olga Harlan a fost reabilitată de organizatorii Mondialului de scrimă. Foto championat.com

În urma acestei decizii, Olga Harlan nu va mai putea reveni în concursul individual, dar va participa în concursul feminin pe echipe, începând de azi, a precizat FIE. Preşedintele interimar al FIE, Emmanuel Katsiadakis, a explicat, într-un comunicat, că ridicarea suspendării a fost decisă "după consultarea Comitetului Internaţional Olimpic".

CIO a anunţat, la rândul său, că Olga Harlan are garantat un loc la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, după scandalul generat de descalificarea sa.

Olga Harlan, cvadruplă campioană mondială, fusese descalificată de FIE pentru că a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anna Smirnova, participantă la Mondialele de scrimă de la Milano în calitate de "sportiv individual neutru" la proba feminină de sabie, pe care a învins-o în primul tur al tabloului principal. Rusoaica așteptase ostentativ 10 minute pe scaun să fie salutată de adversara din Ucraina, lucru care nu s-a întâmplat.

Ucrainenii au denunțat decizia inițială drept scandaloasă

Descalificarea sportivei a fost considerată o decizie "absolut scandaloasă" de autorităţile ucrainene . "Decizia Federaţiei Internaţionale de Scrimă este manifestarea unei lipse totale de empatie" şi este "absolut scandaloasă", a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care i-a mulţumit Olgăi Harlan pentru că a "reprezentat demn" Ucraina în competiţie.

Anna Smirnova, așteptând salutul adversarei. Captură TV

Anna Smirnova, așteptând salutul adversarei. Captură TV

Scrimera ucraineană a devenit joi prima reprezentantă a ţării sale care înfruntă o rusoaică de la invadarea Ucrainei în urmă cu aproape un an şi jumătate, datorită unei schimbări în politica guvernului său.

Un decret al Ministerului Sporturilor din Ucraina interzice sportivilor săi şi delegaţiilor oficiale să participe la competiţii unde figurează ruşi sau belaruşi. Modificat miercuri, decretul face referire doar la "sportivii reprezentând Federaţia Rusă sau Republica Belarus".

Exceptând tenisul, unde jucătorii nu fac parte din delegaţii oficiale, nu au mai existat confruntări pe scena sportivă între reprezentanţi din cele două ţări de la declanşarea invaziei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?