Rata şomajului a scăzut la 5,5% în mai

Rata şomajului a scăzut la 5,5% în mai

Rata şomajului a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în luna mai a acestui an, faţă de cea înregistrată în luna precedentă, ajungând la 5,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi.

Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,3 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna mai a anului 2021 a fost de 449.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (474.000 persoane).



Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna mai 2021 (4,6% în cazul bărbaţilor şi 4,2% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 75,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna mai 2021.

Potrivit INS, începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene. Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimaţiilor - în special asupra numărului populaţiei ocupate (şi implicit asupra numărului populaţiei active - care este numitorul indicatorului "rata şomajului").

Începând cu anul 2021, persoanele care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului nu mai fac parte din populaţia ocupată, acest indicator diminuându-se corespunzător. Din acest motiv, datele publicate pentru lunile ianuarie - mai 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă