Reacția Moscovei la posibilitatea suspendării vizelor pentru ruşi și demolarea monumentelor sovietice

Reacția Moscovei la posibilitatea suspendării vizelor pentru ruşi și demolarea monumentelor sovietice

Kremlinul a condamnat apelurile unor lideri europeni de a interzice acordarea de vize pentru turiştii ruşi, afirmând că astfel de propuneri sunt "iraţionale" şi constituie cea mai recentă manifestare a agendei antiruseşti a Occidentului, transmite Reuters.

Monument sovietic demolat în Letonia FOTO EPA EFE

Ministerul rus al Afacerilor Externe a condamnat și demolarea de monumente din epoca sovietică în statele baltice, pe care a calificat-o drept "rusofobie", şi a atenţionat că acest lucru va avea impact asupra relaţiilor bilaterale, conform Agerpres .

Într-un comunicat formulat pe un ton dur, Moscova a acuzat de asemenea Letonia, Lituania şi Estonia de xenofobie şi discriminare, afirmând că aceste ţări îşi tratează minorităţile ruse ca pe "oameni de categoria a doua".

"Ceea ce se întâmplă acum în ţările baltice este inacceptabil pentru noi şi în mod cert va afecta starea relaţiilor bilaterale cu aceste ţări, care deja sunt într-un total declin", a subliniat ministerul rus.

Joia trecută, Letonia a demolat la Riga un monument emblematic ce data din epoca sovietică, în conformitate cu legislaţia modificată după invazia rusă asupra Ucrainei şi în pofida protestelor minorităţii ruse din această republică baltică.

Letonia, la fel ca vecinii săi baltici Lituania şi Estonia, face parte din Uniunea Europeană (UE) şi din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi s-a poziţionat în mod ferm în sprijinul Ucrainei după declanşarea invaziei ruse.

Discuții despre posibilitatea interzicerii cetățenilor ruși în UE

În cadrul guvernelor ţărilor din UE există o dezbatere cu privire la cât de oportun ar fi să le fie interzis ruşilor să călătorească în blocul comunitar în scopuri de recreere, în timp ce oameni continuă să moară în Ucraina ca rezultat direct al invaziei ruse. Germania şi Franţa au respins deja într-un document comun propunerea.

În cadrul unei reuniuni care a început la Praga, miniştrii de externe ai ţărilor din UE vor discuta apelurile ţărilor baltice şi ale altor câteva state membre de a suspenda eliberarea de vize pentru ruşi pentru acces în Spaţiul Schengen.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, şi-a exprimat marţi speranţa că vizita delegaţiei Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va avea loc şi a subliniat că această vizită este în interesul Rusiei. "Suntem interesaţi de această vizită şi o aşteptăm de multă vreme", a spus Peskov.

Centrala de la Zaporojie, unde sunt situate şase din cele 15 reactoare ucrainene, a fost luată sub control de trupele ruse la începutul lui martie, la scurt timp după declanşarea invaziei la 24 februarie.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea împrejurimilor complexului nuclear, pe malul Niprului, şi de punerea lui în pericol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro