Reacții după noile declarații ale lui Donald Trump despre Charlottesville

Reacții după noile declarații ale lui Donald Trump despre Charlottesville

Reacțiile s-au înmulțit marți după noile declarații ale președintelui american Donald Trump, care a atribuit responsabilitatea violențelor de la Charlottesville atât militanților de extremă-dreaptă, cât și contramanifestanților.

* Donald Trump, despre Charlottesville: S-a greșit "de ambele părți"

AFP prezintă principalele reacții din Statele Unite. Unele se mărginesc să condamne, cum a făcut Donald Trump luni și apoi marți, grupările de extremă-dreaptă. Altele refuză ideea ca responsabilitatea să fie împărțită de contramanifestanți în mod egal cu extremiștii de dreapta.

"Trebuie să fim clari. Supremația albă este dezgustătoare", a scris pe Twitter președintele republican al Camerei Reprezentanților, Paul Ryan. "Această intoleranță se opune tuturor valorilor țării. Nu poate fi nicio ambiguitate morală", a adăugat el.

"Violența la Charlottesville a fost alimentată de o singură parte: de naționaliști albi care răspândesc rasismul, intoleranța și intimidarea", a declarat pe Twitter senatorul democrat de Virginia Tim Kaine, colistier al lui Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din 2016.

"O singură parte" este responsabilă de violențe, a scris pe Twitter Southern Poverty Law Center care supraveghează grupările extremiste americane. "Supremația albă este întotdeauna o eroare", a menționat organizația.

"Să acuzi 'ambele părți' după Charlottesville?! Nu", a declarat reprezentanta republicană de Florida Ileana Ros-Lehtinen. "Întoarcerea la relativism atunci când vorbim de KKK, simpatizanți naziști și naționaliști albi? Clar nu", a adăugat ea.

"Președintele Trump este un simpatizant al naționaliștilor albi neonaziști", a afirmat într-un comunicat Steven Goldstein, șeful Centrului Anna Franck pentru respectul reciproc, o organizație pentru apărarea drepturilor omului din Statele Unite.

"Fără o declarație pregătită, acest președinte spune ce gândește cu adevărat: a-i pune pe același plan pe neonaziști și pe cei care apără drepturile civile este rușinos și lipsit de rațiune", a comentat pe Twitter actrița și cântăreața Barbra Streisand.

"Ceea ce era weekendul cel mai rușinos al președintelui tocmai s-a prelungit pe termen nelimitat" cu noile sale declarații, a afirmat într-un mesaj pe Twitter actrița și militanta Mia Farrow.

"Ura a existat mereu în America. Știm asta, dar Donald Trump a făcut-o să fie din nou la modă", a scris pe Twitter baschetbalistul LeBron James.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…