Rechizitoriu DNA: Casa Albă a sesizat FBI falsul prin care Liviu Dragnea spera să ajungă la vicepreședintele Mike Pence/Bani cash dați prin parcări și în mașină pentru lobbyști

Rechizitoriu DNA: Casa Albă a sesizat FBI falsul prin care Liviu Dragnea spera să ajungă la vicepreședintele Mike Pence/Bani cash dați prin parcări și în mașină pentru lobbyști

Administrația prezidențială americană a sesizat FBI ”privind acțiunile ilicite ale societății de lobby (Madison & Company LLC – n.r.) constând în contrafacerea invitației adresate lui Liviu Dragnea” de a se întâlni cu staff-ul vicepreședintelui SUA Mike Pence, în octombrie 2017 – potrivit rechizitoriului DNA prin care fostul lider PSD a fost deferit Justiției pentru trafic de influență și folosirea influenței de lider de partid pentru a obține foloase necuvenite.

Compania de lobby a lui Alan Madison, plătită cu 100.000 de dolari, nu a reușit să obțină pentru Liviu Dragnea o întâlnire cu vicepreședintele SUA Mike Pence, ci doar cu staff-ul acestuia, reprezentat de Molly Montgomery și Joan O’Hara.

Prin urmare, Alan Madison ar fi falsificat invitația primită de Dragnea pentru a se întâni cu consilierii lui Pence în sensul că pe invitație a fost trecut ”Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu Mike Pence” în loc de ”Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu staff-ul lui Mike Pence”.

Lobbystul miza pe faptul că, la întânirea cu staff-ul lui Mike Pence, ”și-ar fi făcut apariția și vicepreședintele SUA Mike Pence, preț de câteva minute, ocazie cu care ar fi dat mâna cu Liviu Dragnea și ar fi făcut o poză cu acesta”.

Sursa Foto: Rechizitoriu DNA

Liviu Dragnea a solicitat viză pentru SUA, pentru el, iubita lui, Irina Tănase, și șoferul său, Paul Ionescu. În momentul în care s-au făcut verificările necesare la nivelul Casei Albe, s-a constat că ”Mike Pence nu avea nicio întâlnire cu Liviu Dragnea, motiv pentru care a fost sesizat FBI”.

Ca urmare a investigației FBI, compania de lobby Madison & Company LLC a fost nevoită să declare în FARA (Foreign Agents Registration Act – n.r.) sumele de bani primite pentru lobby de la persoane din afara SUA, adică de la Gheorghe Dimitrescu, consilier al lui Florin Iordache, pentru vizita lui Dragnea în SUA.

De notat, în context, că în SUA exista preocuparea privind influența pe care puteri sau persoane străine încearcă să o cumpere prin intermediul firmelor de lobby sau al think tank-urilor. Vezi aici o investigație New York Times în acest sens, care a câștigat premiul Pulitzer în 2014.

În momentul în care Madison a publicat contractul în FARA, presa română a aflat și a dat știrea. Vezi aici ce a scris jurnalistul Dan Tăpălagă, pe atunci la Hotnews, pe 3 noiembrie 2017.

Chestionat de presă la vremea respectivă, Liviu Dragnea a declarat că nu știe nimic, nu îl cunoaște pe Gheorghe Dimitrescu și nu urmărește să se întâlnească cu Mike Pence, deși – notează procurorul DNA Jean Uncheșelu în rechizitoriu – ”la acea vreme, Liviu Dragnea semnase olograf scrisorile adresate lui Mike Pence prin care își manifesta dorința de a se deplasa în SUA pentru a se întâlni cu acesta” și ”se întâlnise de mai multe ori cu Dimitrescu Gheorghe”.

Până la urmă, vizita lui Dragnea în SUA s-a anulat. În februarie 2019, fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook că Liviu Dragnea nu a plecat în SUA pentru că nu avea viză și îi era frică să ceară pentru că în America era investigat de FBI.

Ulterior, familia lui Liviu Dragnea a primit interdicție de a intra în SUA, pe fondul investigației FBI, după cum a dezvăluit G4media.ro aici în septembrie 2019.

Bani cash dați prin parcări și în mașină pentru întâlnirea lui Dragnea cu Mike Pence

Potrivit rechizitoriul DNA, totul a plecat în aprilie 2017 la o întâlnire de la Bratislava, la Conferința de Parlamente din statele membre UE. Acolo, Gheorghe Dimitrescu, consilier al lui Florin Iordache (fost președinte al Camerei Deputaților și ministru al Justiției), a aflat de la vicepreședintele Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, și de la soțul acesteia, consultantul politic al PSD Horia Mihălcescu, că liderul partidului, Liviu Dragnea, își dorește foarte mult să se întâlnească cu oficiali americani.

Prin urmare, Dimitrescu s-ar fi gândit să i se facă util liderului de partid pentru că își dorea să ocupe din nou o poziție de consul la New York. Dimitrescu mai fusese consul la NYC între 2000-2005 pe vremea lui Năstase și Iliescu.

Mai departe, Dimitrescu a luat legătura cu un prieten vechi, lobbystul Alan Madison din Washington DC, care i-a promis că îi poate aranja lui Liviu Dragnea întâlniri cu vicepreședintele SUA Mike Pence, cu speakerul Camerei Reprezentanților Paul Rayn și cu secretarul Apărării James Mattis.

A cerut în schimb 100.000 de dolari. Era o problemă însă, notează procurorul DNA. Dragnea nu voia să se știe în țară că s-a întâlnit cu oficiali americani contra-cost, ci că a fost invitat de aceștia. Prin urmare, nu a făcut demersurile și plățile pentru vizita în SUA pe căi oficiale, prin partid și Camera Deputaților, ci prin intermediul unor persoane private.

De notat, de asemenea, în context că, la acea vreme, în România erau proteste masive ale populației privind intențiile majorității PSD controlate de Dragnea de a modifica legile Justiției, prin urmare liderul PSD avea nevoie de legitimări de la nivelul adminstrației americane.

Rechizitoriul DNA reconstituie în detaliu eforturile lui Gheorghe Dimitrescu de a-i aranja lui Dragnea o vizită în SUA, de a face rost de bani cash și de a-i da lui Alan Madison.

Cei 100.000 de dolari au fost dați până la urmă astfel:

– 45.000 de dolari de la Gheorghe Dimitrescu

– 15.000 de doalri de la Florin Pîslaru, un fost deputat PSD, apropiat de Florin Iordache

– 40.000 de dolari chiar de către Liviu Dragnea.

Interesant cum ar fi fost date sumele de bani, potrivit DNA. Dimitrescu și Pîslaru s-ar fi întâlnit prin parcări cu Laurențiu Tuca, cumnatul lui Daniel Dragomir, un om de afaceri din Galați, stabilit la New York, și i-ar fi dat banii cash.

Odată ajunși banii la Dragomir, firma acestuia, Inovative Electric LLC din NYC, a transferat banii în conturile Madison & Company LLC din Wasington, DC, sub paravanul unui contract de consultanță între cele două firme.

Inclusiv, Liviu Dragnea i-ar fi transmis banii lui Pîslaru ca să ajungă în final la Madison, via Laurențiu Tuca-Daniel Dragomir, lăsându-i într-un plic pe bancheta din spate a mașinii, iar șoferul lui i-a înmânat lui Pîslaru.

De notat ca picanterie și că Pîslaru a trecut testul cu detectorul de minciuni atunci când a fost întrebat de poliție, la solicitarea DNA, dacă minte atunci când susține că în luna iulie 2017, în Brăila, Dimitrescu nu i-a dat un plic cu bani pentru a-l da mai departe lui Laurențiu Tuca. În schimb, Dimitrescu a picat testul poligraf.

O altă picanterie din dosar este faptul că a fost audiată ca martor în dosar și Gabriela Firea. Ea a declarat că a fost solicitată de Iulia Zoubian, șefa de cabinet a lui Dragnea, ”să verifice din punct de vedere gramatical și stilistic o scrisoare de intenție întocmită în numele lui Liviu Dragnea, redactată în limba engeleză, adresată unor înalți oficiali americani”.

A fost audiat în dosar, ca martor, și Gabriel Vlase, la acea vreme vicepreședinte al Camerei Deputaților, actual director SIE. Vlase ar fi urmat să participe la vizita lui Dragnea în SUA din octombrie 2017 când ar fi trebuit să se vadă cu Mike Pence, Paul Ryan și James Mattis.

În această parte a dosarului DNA, Liviu Dragnea este acuzat de trafic de influență și folosirea influenței de lider de partid pentru a obține foloase necuvenite, iar Gheorghe Dimitrescu, de cumpărare de influență. Serviciu contra serviciu: Dragnea voia să ajungă la înalți oficial americani ca să se legitimeze în țară, Dimitrescu voia să fie numit consul. Până la urmă chiar a fost numit, însă nu la New York întrucât postul era ocupat de avocatul Cătălin Dancu, ci la Bonn.

O altă parte a dosarului se referă la vizita în SUA a lui Dragnea din ianuarie 2017, când s-a întâlnit cu președintele ales Donald Trump, prin intermediul oamenilor de afaceri Cristi Burci și Elliott Broidy. Cei doi i-ar fi cerut lui Dragnea acces la contracte militare de 10 miliarde de euro, reprezentând cei 2 % din PIB pentru Apărare. SURSA: G4Media.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”