Referendum în Catalonia: În reacțiile internaționale predomină condamnarea violențelor

Referendum în Catalonia: În reacțiile internaționale predomină condamnarea violențelor

Referendumul de duminică privind independența provinciei spaniole Catalonia a fost marcat de ciocniri între separatiști și forțele de ordine, soldate cu peste 700 de răniți, potrivit datelor oficiale. Reacțiile internaționale sunt cvasi-unanime în condamnarea acestor violențe.

*UPDATE Referendum în Catalonia: Peste 460 de răniți în confruntările cu poliția spaniolă, anunță primarul Barcelonei | Premierul spaniol Rajoy spune că nu a avut loc (FOTO/VIDEO)

Doi miniștri britanici — Boris Johnson, de la Externe, și Liam Fox, de la Comerț — au exprimat astfel de aprecieri. Șeful diplomației de la Londra a adăugat și o susținere moderată a poziției guvernului de la Madrid, care a declarat neconstituțională consultarea populară: "Evident, suntem îngrijorați de orice violențe, dar referendumul, din câte înțeleg, nu este constituțional, astfel încât trebuie găsit un echilibru", a spus Johnson, citat de Reuters.

Liderul opoziției laburiste de la Londra, Jeremy Corbyn, a apreciat că "violența poliției împotriva cetățenilor Cataloniei este șocantă. Guvernul spaniol trebuie să acționeze pentru a-i pune capăt". El i-a cerut prim-ministrului Regatului Unit, Theresa May, să îi ceară direct omologului ei spaniol, Mariano Rajoy, să găsească o soluție politică la criza constituțională.

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, care susține independența față de Regatul Unit a provinciei sale, a afirmat că "indiferent de opiniile noastre privind independența, trebuie să condamnăm scenele care au loc acolo și să cerem Spaniei să își schimbe orientarea înainte să fie cineva rănit grav. Să-i lăsăm pe catalani să voteze în pace", informează AFP. În Scoția a avut loc în 2014 un referendum care a arătat că majoritatea alegătorilor nu doreau separarea de Regatul Unit.

Prim-ministrul separatist al provinciei belgiene Flandra a cerut autorităților spaniole, printr-un mesaj în rețeaua socială Twitter, "să oprească violența și să înceapă un dialog cu conducătorii legitimi ai unui popor pașnic". Și premierul belgian Charles Michel a folosit aceeași modalitate pentru a arăta că "violența nu este un răspuns. Condamnăm orice formă de violență și repetăm apelul la dialog politic".

Martin Schulz, președintele Partidului Social-Democrat din Germania, fost președinte al Parlamentului European, a cerut ambelor părți — guvernul Spaniei și cel al provinciei Catalonia — să acționeze pentru reducerea tensiunilor și să încerce un dialog.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat că "represiunea pare să fi fost brutală, brutală, într-adevăr brutală" și a adăugat: "dacă un popor este pașnic și liniștit, lăsați-l în pace". El a comparat situația din Spania cu epoca dictaturii generalului Franco (1939 — 1975). În Venezuela, protestele la adresa regimului lui Maduro și contramanifestațiile susținătorilor săi s-au soldat anul acesta cu peste 100 de morți, iar comunitatea internațională a impus sancțiuni împotriva mai multor oficialități de la Caracas.

Mesaje pe Twitter în care condamnă violența au postat și scriitoarea J.K. Rowling — autoarea seriei "Harry Potter" — și fostul fotbalist englez Gary Lineker, care a jucat la F.C. Barcelona în perioada 1986-1989, informează DPA. Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a scris în aceeași rețea: "Acesta este adevăratul stat spaniol și motivul pentru care Catalonia vrea să îl părăsească. Agenți guvernamentali mascați confiscă urne de vot și comit abuzuri împotriva votanților".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…