Refugiați: Erdogan îi acuză pe europeni că nu își respectă promisiunile

Refugiați: Erdogan îi acuză pe europeni că nu își respectă promisiunile

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a acuzat pe europeni - luni, într-un interviu acordat televiziunii germane - că nu își respectă angajamentele în materie de ajutor financiar pentru refugiații sirieni, afirmând chiar că nu a primit niciun sprijin din partea Uniunii Europene, relatează France Presse.

"Guvernele (europene) nu sunt oneste", a spus el într-un lung interviu pentru canalul public german ARD, unul dintre cele câteva interviuri acordate unui canal media străin în ultimul timp.

"Trei milioane de sirieni și de oameni veniți din Irak se află în acest moment în Turcia", a adăugat Erdogan. "Și Uniunea Europeană nu și-a respectat promisiunile în acest domeniu", a insistat președintele turc, acuzat de grave derive autoritare după un puci militar eșuat împotriva lui în 15 iulie.

El a cifrat la 12 miliarde de dolari cheltuielile efectuate de Turcia pentru a veni în ajutor refugiaților care fug de războiul din Siria. UE "promisese trei miliarde", a asigurat Erdogan, dar până în prezent doar un ajutor simbolic de "unu până la două milioane" au fost acordate, potrivit lui.

Uniunea Europeană, preocupată de numărul mare al migranților care intră pe teritoriul său, a încheiat la 18 martie un acord controversat cu Turcia, care prevede un ajutor financiar constant în schimbul promisiunii Ankarei că va primi pe teritoriul turc refugiați sirieni.

Întrebat despre posibilitatea de a restabili pedeapsa cu moartea după puciul eșuat, președintele islamo-conservator a asigurat că "poporul vrea ca pedeapsa cu moartea să fie restabilită". "Și noi, în calitate de guvern, trebuie să ascultăm ceea ce spune poporul", a indicat el. Președintele turc a subliniat că în lume "doar Europa și țările membre ale UE nu dispun de pedeapsa cu moartea".

O posibilă restabilire a pedepsei cu moartea în Turcia trezește neliniștea responsabililor europeni. Turcia abolise pedeapsa cu moartea în 2004, în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”