Regele Thailandei numește un nou patriarh budist

Regele Thailandei numește un nou patriarh budist

Noul rege al Thailandei, a desemnat un nou patriarh budist suprem, sau Sangharaja, a anunțat marți premierul acestei țări, demersul punând astfel capăt frământărilor care durează de mai bine un an, alimentate de influențe politice și de acuzații de corupție, informează Reuters.

 

Sursa foto: www.bangkokpost.com

Somdet Phra Maha Muniwong, în vârstă de 89 de ani, conducătorul mânăstirii budiste Wat Rajabopit, va fi liderul a peste 300.000 de călugări din Asia de Sud-Est unde 95% din populație are religie budistă.

Ultimul lider spiritual thailandez, Somdet Phra Nyanasamvara, a decedat în 2013, la vârsta de 100 de ani.

Călugării reuniți în Consiliul Suprem Sangha și-au propus candidatul preferat anul trecut. Însă junta l-a respins, iar Parlamentul i-a acordat noului rege Maha Vajiralongkorn puterea de a alege chiar el un lider al călugărilor în loc să se bazeze pe consiliu.

Somdet Phra Maha Muniwong s-a numărat printre cei cinci călugări de rang înalt nominalizați de prim-ministrul Prayuth Chan-ocha.

Sursa foto: www.bangkokpost.com

Consiliul de călugări Sangha îl nominalizase pentru postul de Sangharaja pe Somdet Phra Maha Ratchamangalacharn, cunoscut și sub numele Somdet Chuang, însă numirea a fost blocată de Guvern.

Somdet Chuang a fost investigat începând cu 2013 pentru neplata unor taxe pentru mașine de lux. În plus, acesta este asociat cu templul Dhammakaya, care se confruntă cu acuzații de spălare de bani și încălcare a proprietății.

Reprezentanții comunității budiste nu au făcut nici un comentariu imediat cu privire la numirea lui Somdet Phra Maha Muniwong.

Potrivit unul analist politic, această numire reprezintă o soluție de compromis între două tabere importante ale budismului din Thailanda, tradiționaliștii și moderniștii. "Este un candidat neutru și nu pare înclinat către nici una dintre părți", a declarat pentru Reuters Kan Yuenyong, director executiv în cadrul grupului Siam Intelligence Unit.

Budismul din Thailanda este de mulți ani afectat de rapoarte cu privire la călugări cu un comportament neadecvat sau la utilizarea necorespunzătoare a donațiilor făcute templelor, acuzații despre care credincioșii cred că i-au erodat relevanța într-o țară profund spirituală, mai notează sursa citată.

Regele va participa la ceremonia de inaugurare a noului Sangharaja, care va avea loc la 12 februarie, la Bangkok.

Maha Vajiralongkorn a fost proclamat oficial rege al Thailandei, la 1 decembrie 2016, la 50 de zile după moartea tatălui său, regele Bhumibol Adulyadej.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...