Relocarea trupelor: Germania a făcut o 'avere' din staţionarea militarilor SUA, susţine Donald Trump

Relocarea trupelor: Germania a făcut o 'avere' din staţionarea militarilor SUA, susţine Donald Trump

Germania a făcut o 'avere' de pe urma staţionării trupelor americane pe teritoriul său, a declarat miercuri preşedintele Donald Trump, pe fondul planurilor de retragere a unei părţi a trupelor Statelor Unite din această ţară, potrivit DPA.

'Ei (nemţii) au făcut o avere pe seama trupelor (americane), ştiţi că ei au construit oraşe în proximitatea trupelor noastre', a afirmat Trump într-un interviu la Fox News.

Preşedintele american şi-a reiterat acuzaţiile potrivit cărora Germania este 'foarte delincventă' şi 's-a folosit' de SUA.

'Ne datorează miliarde de dolari, miliarde de dolari către NATO', a spus el. 'Sunt o ţară bogată, ar trebui să-şi plătească facturile. De ce ar trebui să apărăm ţări şi să nu ni se restituie banii?', a întrebat retoric Trump.

Secretarul american al apărării Mark Esper a declarat săptămâna trecută că SUA au planuri privind retragerea a 11.900 de militari din Germania - de la 36.000, la 24.000. Aproape 5.600 dintre aceştia vor fi repoziţionaţi în ţări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA.

Donald Trump a anunţat o retragere parţială a trupelor la mijlocul lunii iunie pe fondul unei dispute mai îndelungate cu Berlinul cu privire la cheltuielile de apărare, care se situează cu mult sub ţinta NATO de 2% din PIB.

Această reorganizare costisitoare efectuată de administraţia Trump a suscitat critici atât în Germania, cât şi în SUA.

De asemenea, Donald Trump şi-a reluat atacurile la adresa Germaniei pentru cooperarea ei cu Rusia la conducta de gaze Nord Stream-2.

'Trebuie să protejăm Germania de Rusia. Foarte bine, dar Germania plăteşte Rusiei miliarde de dolari pentru energie!', a remarcat preşedintele american, citat de DPA.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria