Remus Borza, propus administrator judiciar al Hidroserv: Compania a rămas captivă unor contracte otrăvite

Remus Borza, propus administrator judiciar al Hidroserv: Compania a rămas captivă unor contracte otrăvite

Casa de insolvență Euro Insol, controlată de Remus Borza, a fost propusă administrator judiciar al Hidroserv, filiala de mentenanță a Hidroelectrica, în cazul unei insolvențe a companiei, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, surse din domeniu.

"În cadrul ședinței de ieri (marți — n. r.) a Consiliului de Administrație, s-a discutat din nou situația economico-financiară a Hidroserv și iminența intrării companiei în situație de insolvență. O parte a membrilor Consiliului de Administrație au propus casa de insolvență Euro Insol, adică pe Remus Borza, drept administrator judiciar. Propunerea nu a fost deocamdată supusă la vot, însă discuțiile vor fi reluate în viitoarea ședință a Consiliului de Administrație", au spus sursele menționate.

Euro Insol a fost și administratorul judiciar al Hidroelectrica, în perioada 2012 — 2016.

Contactat de AGERPRES, Remus Borza a declarat că nu are cunoștință de aceste discuții, însă este convins că ar face "o treabă bună", dacă va fi confirmat de instanță drept administrator judiciar al Hidroserv.

"Hidroserv nu îmi este străin. Este creația mea de suflet, alături de Hidroelectrica. Sunt cel care, practic, a redactat statutul noului Hidroserv prin fuziunea celor opt filiale. Indirect, din 2012 și până acum două luni, am supravegheat Hidroserv. Nu am avut pârghii directe, pentru că Hidroserv nu era în insolvență, ci am avut doar pârghii indirecte, prin Consiliul de Administrație. S-au făcut pași importanți în ceea ce privește optimizarea costurilor și creșterea performanței economice a Hidroserv. Au plecat 1.000 de oameni, de la 2.600 în 2013, când s-a înființat Hidroserv-ul nou, la 1.500 astăzi. A crescut gradul de pregătire profesională a angajaților, a meseriașilor. Hidroserv și-a dezvoltat capabilități tehnice și pe lucrări care, în mod tradițional, până în 2013 — 2014, erau date altora, ceea ce a însemnat și venituri suplimentare", a spus Borza.

El a subliniat că situația Hidroserv este cauzată de datorii către firme care au căpușat compania în trecut.

"Hidroserv a rămas captiv unor contracte otrăvite lăsate moștenire, unor contracte încheiate de Mihai David (fost director general al Hidroelectrica — n. r.) în 2010 și de conducerea de atunci a Hidroelectrica, contracte de mentenanță cu firme prietene, contracte cu dedicație. În 2013, erau peste 200 de firme în relație cu Hidroserv. În realitate, la momentul deschiderii insolvenței, în 2012, Hidroelectrica nu hrănea doar opt Hidroserv-uri, ci vreo 220 de lipitori, de căpușe. Până și Hidroserv-urile noastre erau opt bidoane prin care se sifonau zeci de milioane de euro", a arătat Borza.

El a susținut că a tăiat bugetele de mentenanță tocmai pentru că a eliminat aceste firme din schema de plăți.

"Bugetele de mentenanță până în 2012 erau de peste 100 de milioane de euro, deși nu era nevoie de atâtea lucrări. Există sceptici care spun că Borza a tăiat bugetele de mentenanță și de-asta Hidroserv este astăzi în insolvență. Am tăiat într-adevăr de la 110 la 50 de milioane de euro, pentru că, evident, am scos din joc și acele 200 de lipitori. Astăzi, Hidroserv mai are sub 7-8 subcontractori, din peste 200 în 2013. Important de reținut este că, chiar dacă am înjumătățit bugetul de mentenanță, în fiecare an Hidroserv nu a consumat întregul buget alocat. Realizatul lui era în jur de 80% din alocat. Chiar și pe primele șase luni ale acestui an a avut un buget de 93 de milioane de lei pentru lucrări și a făcut lucrări de 57 de milioane de lei, adică doar 65% realizat. Deci, până la urmă, Hidroelectrica nu are nicio vină că Hidroserv nu își face lucrările", a precizat reprezentantul Euro Insol.

Potrivit acestuia, au existat într-adevăr câteva hidrocentrale care ar fi trebuit retrase din exploatare pentru o perioadă, în acest an, pentru lucrări, însă nu a fost realizat acest lucru deoarece, datorită hidraulicității mari, aceste centrale produceau energie, iar oprirea lor ar fi însemnat pierderea unei cantități semnificative de electricitate.

"Principala cauză a incapacității de plată, a insolvenței prezumate a Hidroserv, este tocmai existența acelor contracte moștenite dinainte de momentul fuziunii, potrivit cărora Hidroserv trebuie să plătească lucrări, unele dintre ele fictive, altele facturate la prețuri de 5-8 ori piața. Hidroserv a refuzat să plătească în acești ani, 2013 — 2016, acele facturi, dar băieții sunt niște șmecheri. Am aflat din presă că Hidroserv are conturile poprite de o firmă din Slatina, controlată de fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov. Acestea sunt firmulițele care au pornit tot felul de executări silite pe Hidroserv în ultimii ani și popriri pe conturi. În aceste condiții, doar insolvența poate să vină și să le spună: 'Băieți, ați munci de banii ăștia? Nu? Atunci, valea!'. Altminteri, Hidroelectrica trebuie tot timpul să vină cu bani de acasă, să facă majorări de capital la Hidroserv, ca Hidroserv să plătească pe unii care nu au dat cu sapa sau au dat prost. Aceasta este realitatea", a subliniat Borza.

El a susținut că, dacă insolvența a reușit să reorganizeze și să eficientizeze Hidroelectrica, și la Hidroserv se va putea face acest lucru.

"În ceea ce privește desemnarea Euro Insol ca administrator judiciar, noi cunoaștem Hidroelectrica și Hidroserv, ambele sunt creația noastră. Am făcut o treabă bună la Hidroelectrica și sunt convins că o să facem o treabă bună și la Hidroserv, în măsura în care vom fi confirmați de instanță. Eu am cerut încă din 2012 o insolvență la pachet Hidroelectrica-Hidroserv, dar era an electoral și era prea mare asumarea politică", a mai spus Borza.

Hidroserv SA a fost înființată în 2013, în urma fuziunii celor opt filiale Hidroserv de mentenanță și întreținere în sistemul hidroenergetic: Bistrița, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeș și Slatina.

Compania este deținută 100% de Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în luna iunie 2016, după patru ani de reorganizare judiciară.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale