Reprezentanții băncilor din România contestă în continuare Legea privind darea în plată

Reprezentanții băncilor din România susțin că au luat act de aprobarea Legii privind darea în plată de către Parlament, însă avertizează cu privire la impactul negativ pe care această lege îl va avea asupra economiei în ansamblul său și solicită instituțiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituțională pe încălcarea dreptului de proprietate și caracterul retroactiv al acesteia.

'Asociația Română a Băncilor (ARB) a luat notă de votul Parlamentului privind aprobarea legii dării în plată. Comunitatea bancară rămâne la aceeași părere conform căreia legea dării în plată va avea un impact negativ asupra stabilității financiare, așa cum pentru prima oară s-a considerat de către Banca Națională a României în sensul identificării unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar bancar', se menționează în comunicatul ARB.

Asociația mai menționează că mesaje similare au fost transmise și de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional, etc.

'Există interpretări clare ale industriei financiare, ale Președinției și Guvernului României, Băncii Centrale Europene și ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la posibilele elemente de neconstituționalitate și de hazard moral. Aceste elemente de neconstituționalitate, împreună cu modificarea sau afectarea contractelor încheiate legal cu băncile în trecut, vor fi luate în considerare de către instituțiile de credit cu privire la modul în care vor reacționa la impactul acestei legi', se mai arată în comunicat.

La rândul său, Consiliul Patronatelor Bancare din România solicită 'cu toată responsabilitatea' instituțiilor abilitate să-și exercite prerogativele și să sesizeze Curtea Constituțională a României în legătură cu această Lege, în vederea verificării constituționalității acesteia.

'Atât Guvernul României, în punctul de vedere emis cu privire la Lege transmis Camerei Deputaților, cât și Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat deja în mod formal o serie de aspecte de neconstituționalite a Legii precum încălcarea principiului neretroactivității legii civile (prin aplicarea mecanismului dării în plată contractelor în curs de derulare dar și asupra procedurilor de executare deja începute/finalizate), încălcarea dreptului de proprietate privată (prin privarea forțată a instituțiilor de credit de bunurile proprii — drepturile de creanță), discriminarea creditorului ipotecar în raport cu alți creditori', se arată în comunicatul CPBR.

Reprezentanții băncilor subliniază că toate aceste aspecte de neconstituționalitate sesizate în mod repetat atât de către comunitatea bancară cât și de instituțiile menționate au fost ignorate de către Parlamentul României și 'subzistă ca atare în forma finală a Legii adoptată de către Parlament'.

'CPBR își menține declarațiile anterioare privind efectele adverse pe care legea, în forma adoptată astăzi de Parlamentul României, le va produce la nivelul întregii economii și reamintește, cu această ocazie, pozițiile critice exprimate de către Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană privind prevederile legii', se mai arată în comunicat.

AGERPRES/(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea