Republica Moldova/ Plahotniuc pentru FoxNews: Republica Moldova vrea să fie pro-vest, dar nu anti-Rusia

Republica Moldova/ Plahotniuc pentru FoxNews: Republica Moldova vrea să fie pro-vest, dar nu anti-Rusia

Republica Moldova nu își dorește să fie trasă înapoi pe orbita Moscovei, iar oamenii sunt conștienți că țara nu poate prospera dacă este un pion în lupta de putere între Est și Vest, a afirmat președintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc într-un articol scris pentru FoxNews.

Sursa foto: Vlad Plahotniuc / Facebook

Politicianul a dorit să transmită în acest fel un mesaj pentru președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. El insistă că Republica Moldova vrea să fie "o punte de legătură între Est și Vest și nu un câmp de luptă."

"Pentru că sunt om de afaceri ca și [Trump] și cred în "arta afacerilor", am speranța că abordarea ne-confruntațională pe care o promovează Trump, nu numai că va reduce tensiunile dintre țările dumneavoastră, dar va reduce și presiunea de a alege o tabără pentru țări ca a noastră", a scris Plahotniuc. "În loc să ne pierdem într-un nou război rece, vrem să mergem înainte, către economia de piață, integrată în Vest, dar și în relații bune cu Estul."

Plahotniuc mai spune că, timp de 25 de ani de la independența Republicii Moldova, țara a fost victima rivalității dintre Rusia și vest. "Acest lucru nu poate decât să aducă nenorocire pentru o țară mică precum a noastră, după cum se vede în susținerea permanentă acordată de Rusia Transnistriei, o regiune separatistă care se află în granițele recunoscute internațional ale Moldovei unde Rusia are 2.500 de soldați".

"Timp de mai bine de două decenii, disputa transnistreană a amenințat securitatea Republicii Moldova și stabilitatea Europei de est. Dar, dacă SUA și Rusia sunt capabile să își schimbe relațiile și să se concentreze pe cooperare mai degrabă decât pe confruntare, acest lucru ar fi de ajutor în stabilirea unor pași constructivi care să rezolve conflictul secesionist nu numai în Transnistria, ci și conflictele din Crimeea în Ucraina și în Osetia de Sud și Abhazia în Georgia," a afirmat șeful Partidului Democrat de la Chișinău.

El a mai spus că ceea ce-și dorește Moldova este să fie pro-Vest fără să fie anti-Rusia. "Din cauza afinităților noastre culturale și istorice cu Rusia — al doilea partener comercial după Uniunea Europeană pentru noi — noi nu-i suntem ostili Moscovei. Vrem să rezolvăm problemele cu Rusia, mai ales cele legate de Transnistria și să dezvoltăm relațiile economice."

"După cum est-europenii nu ar trebui să exagereze în privința schimbării administrației în SUA, americanii nu ar trebui să aibă îndoieli în privința direcției politice în Republica Moldova", a punctat Plahotniuc.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia