Republicanii vor să înființeze o comisie specială care să examineze investigațiile FBI

Republicanii vor să înființeze o comisie specială care să examineze investigațiile FBI

După o luptă internă de putere în care republicanii au fost nevoiți să facă concesii unui grup ultraconservator, Kevin McCarthy a fost ales în cele din urmă președinte al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. Camera nou aleasă urmează să voteze în această săptămână în privința unei rezoluții de a fi creată o comisie parlamentară specială care să aibă dreptul de a examina anchete ale justiției și investigații ale poliției federale precum cea a FBI cu privire la documentele clasificate reținute de fostul președinte american Donald Trump.

Republicanii ultraconservatori vor să tragă la răspundere administrația Biden FOTO ARHIVĂ

Astfel, republicanii ar putea avea autoritate să examineze anchetele deschise de agențiile de aplicare a legii și de securitate națională, ceea ce are potențialul de a declanșa ciocniri politice cu administrația Biden cu privire la accesul la informații sensibile și la detaliile investigațiilor deschise de Departamentul Justiției. Acestea sunt inclusiv numeroasele anchete care îl vizează pe fostul președinte american Donald Trump.

Președinte al acestei noi comisii parlamentare ar urma să fie Jim Jordan din cadrul aripii ultraconservatoare a republicanilor, responsabilă de trenarea alegerii lui McCarthy, care a obținut voturile necesare pentru a deveni noul președinte al Camerei Reprezentanților abia în a 15-a rundă de vot. Acesta a fost obligat să facă mai multe concesii pentru a obține în cele din urmă sprijinul acestei facțiuni ultraconservatoare care reprezintă circa 10% din Congres.

Chip Roy, ales republican de Texas, cel care a luat parte la negocieri, a declarat pentru Fox News că înființarea unei comisii speciale similare celei care a investigat asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului a fost parte din înțelegere.

Totuși, McCarthy s-a arătat de mult timp în favoarea tragerii la răspundere a administrației Biden în chestiuni precum retragerea din Afganistan, originile pandemiei de COVID și ceea ce a numit „transformarea în armă a FBI”.

Potrivit textului rezoluției, o astfel de comisie ar avea o jurisdicție practic nelimitată pentru a examina orice problemă legată de libertățile civile sau pentru scruta modul în care agențiile guvernului federal au colectat, analizat și utilizat informații despre americani - inclusiv "anchete penale în curs de desfășurare", relatează NYT.

În mod tradițional, Departamentul de Justiție s-a împotrivit să pună la dispoziția Congresului informații despre anchetele penale deschise, sugerând că cel mai probabil se prefigurează lupte juridice și politice privind citațiile și privilegiul executiv.

Republicanii promovează comisia drept o nouă "Comisie Church", făcând referire la o investigație din anii '70 a senatorului Frank Church, democrat din Idaho, care a dezvăluit decenii de abuzuri în domeniul informațiilor și al libertăților civile comise de către președinții ambelor partide.

Totuși, în contextul în care fostul președinte Trump este de ani de zile subiectul mai multor anchete penale - inclusiv în legătură cu acțiunile sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020 și păstrarea de documente sensibile - democrații au prezis că noua comisie specială va avea probabil o tentă mai partizană.

O nouă comisie specială a Camerei

Jerrold Nadler, ales în New York, cel mai important democrat din Comisia Judiciară, a declarat că Comisia Church a fost "o încercare serioasă și bipartizană de a reforma comportamentul comunității de informații, pe baza unor dovezi concrete și verificabile".

În schimb, el a spus că „această nouă chestie, alimentată de teorii ale conspirației și pe cale să fie condusă de cei mai extremiști membri ai grupului MAGA", va fi probabil mai asemănătoare cu faimosul comitet HUAC (House Un-American Activities Committee, 1938) ce ancheta activități antiamericane ale cetățenilor.

Jordan, un aliat ferm al lui Trump, a supervizat la sfârșitul anului trecut, în calitate de principal republican din Comisia judiciară, un raport de 1.000 de pagini al personalului care susținea că F.B.I. "a spionat campania președintelui Trump și a ridiculizat americanii conservatori" și că "putregaiul din cadrul F.B.I.” provine de la Washington.

Rezoluția ar părea să confere autoritatea de a cita Departamentul de Justiție pentru informații despre ancheta consilierului special privind încercările lui Trump de a anula alegerile din 2020 și gestionarea de către acesta a documentelor clasificate, alături de alte chestiuni cu încărcătură politică, cum ar fi o anchetă fiscală deschisă asupra fiului președintelui Biden, Hunter Biden .

Textul rezoluției ar acorda, de asemenea, comisiei lui Jordan puterea de a primi aceleași informații strict clasificate pe care agențiile de informații le pun la dispoziția comisiei lor de supraveghere, Comisia permanentă specială de informații a Camerei.

Membrii Comisiei pentru informații au acces la unele dintre cele mai sensibile secrete din guvern, inclusiv la informații despre acțiuni secrete, care nu sunt împărtășite cu alți legislatori. În mod tradițional, liderii Camerei au tendința de a selecta pentru comisia de informații membri ai partidului lor pe care îi consideră demni de încredere pentru a nu divulga informații clasificate.

În această săptămână, Camera Reprezentanților controlată de republicani urmează să voteze nu doar asupra acestei noi comisii speciale, ci și asupra deschiderii unei anchete ample privind pandemia de COVID, inclusiv originile virusului, producția de vaccinuri și deciziile doctorului Anthony S. Fauci, fostul consilier medical al administrației Biden, pe care republicanii s-au angajat să-l chestioneze.

Republicanii intenționează, de asemenea, să formeze o comisie specială care să investigheze "progresul economic, tehnologic și de securitate al guvernului chinez, precum și concurența acestuia cu Statele Unite".

Atât ancheta privind China, cât și cea privind agențiile de aplicare a legii vor fi votate marți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...