Reţelele Kremlinului în Europa+ un TROLL de la Cluj

Reţelele Kremlinului în Europa+ un TROLL de la Cluj

Prin implantarea în Occident de think-tank-uri, fundaţii, media şi biserici pro-Moscova, regimul preşedintelui Vladimir Putin nu încetează să promoveze campanii de lobbying, adevărate „cântece de sirenă“, scrie  Gabriela Anghel în România Liberă.

Preşedintele Rusiei pare să fi adoptat principiul filosofului chinez Sun Tzu „Războiul este arta înşelătoriei“ scrie Cecile Vaissie, universitar specialist în studii ruse la Universitatea din Rennes. Deşi nu duce un război în ţările UE, liderul de la Kremlin implantează reţelele sale în unele dintre membrele Uniu­nii cum este cazul Franţei. Şi plătind media francofonă care îi susţine cauza, Kremlinul caută să seducă şi să finanţeze politicieni, descendenţii emigranţilor ruşi, artişti şi universitari. Putin a făcut din reţelele sale în străinătate o prioritate, în pofida crizelor economice, politice şi sociale pe care le traversează ţara sa. Încă ancorat într-o viziune imperială a Rusiei, el difuzează mituri propagandistice şi ideologii complotiste. În Rusia, o conştiinţă imperială persistă şi este cultivată de liderii ei, interesaţi de puterea de influenţă exterioară. Ei se referă la ex-URSS, dar şi la Imperiul rus dinainte de 1917. Şi consideră că ţări ca Ucraina, Georgia, Moldova (Republica) sau ţările baltice fac parte din sfera de influenţă rusă.

Kremlinul utilizează o „armată de trolli plătiţi“, mercenari în serviciul propagandei ruse. În Rusia sunt „uzine de trolli“, finanţate de serviciile secrete pentru a interveni asupra forumurilor, reţelelor sociale şi site-urilor de informaţii, atât în Rusia, cât şi în străinătate. Reţelele Kremlinului sunt prezente în politica franceză, folosind clivajele politice partizane. Anti-americanism, anti-NATO şi anti-UE, reţelele Kremlinului cuprind atât extrema dreaptă, cât şi extrema stângă de pe eşichierul politic, fără a uita suveraniştii şi o parte a dreptei sarkoziste.

Un „nou Komintern“

În ultima sa carte apărută, Cecile Vaissai dezvăluie contururile a ceea ce pare a fi un nou Komintern. Spre deosebire de cel care a existat în era URSS, cel de astăzi se sprijină mai mult pe valorile conservatoare şi încearcă federalizarea în jurul Rusiei a partidelor suveraniste europene şi pune pe primul loc în Franţa, Frontul Naţional (extrema-dreaptă care a putut împrumuta uşor bani din Rusia) şi dreapta Republicanilor (care şi-a înmulţit misiunile aleşilor la Moscova şi protestele contra sancţiunilor). Şi caută de asemenea susţinere în cercurile cele mai diverse.

Noua sa carte apărută, „Reţelele Kremlinului în Franţa“ dezvăluie rotiţele acestei munci de influenţă şi detaliază naşterea şi funcţionarea acestei organizaţii notând cu ironie că Rusia, la ea acasă vânează „agenţii străinătăţii“. Povestea permite înţelegerea în ce punct efortul de influenţă al Rusiei în sânul ţărilor occidentale se sprijină pe o muncă profundă, angajată de multă vreme. Descoperim „uzinele de trolli“ şi media ruse difuzate în franceză care fac propagandă actualului regim din Rusia şi observăm efortul financiar al Kremlinului pentru susţinerea acestei maşini de propagandă. În cadrul reţelelor care se activează în favoarea Rusiei, se regăsesc unele personaje omniprezente. De partea rusă, sunt doi miliardari – unul dintre ei, Vladimir Iakunin, este foarte apropiat de Vladimir Putin în timp ce celălalt, Constantin Malofeev, acţioneză „mai independent“, dar niciodată contra intereselor Kremlinului. 

De partea franceză, autoarea prezintă o cohortă de „idioţi utili“, cărora le dă numele şi meseriile, un exerciţiu destinat trezirii conştiinţelor adormite de o otravă cotidiană – dezinformarea venită de la „uzinele de trolli“ ale lui Putin. Kremlinul reutilizează vechile procedee ale KGB-ului - preferă să se bazeze pe imaginea sa în plan internaţional în timp ce reduce la tăcere populaţia în Rusia. Societatea rusă nu are nimic democratic, drepturile omului sau ameliorarea nivelului de viaţă nu reprezintă o prioritate. În schimb, puterea rusă vrea să facă din Rusia o putere de neocolit şi să deţină o adevărată influenţă în această lume multipolară. 

*** Uite și un troll de la noi:  Napocanews/Euro 2016 – o ciocnire a civilizațiilor. Estul mai tare ca Vestul

În timp ce clujenii admirau civilizat, în ordine și liniște, spectacolul de balet ”Lacul Lebedelor” de Piotr Cieaikovski în Parcul Central, în Franța la Euro 2016, galeriile țărilor oaspete umpleau de sânge străzile marilor orașe franceze. Ceea ce se întâmplă acum la Euro 2016 în Franța, cu violențe unice și de neoprit, este un fenomen unic în istoria campionatelor europene de fotbal. Asistăm la o descătușare a energiilor violente fără precedent. Marile orașe franceze s-au transformat în câmpuri de bătălie pentru galerii foarte bine instruite în lupta de stradă. Parcă nu ar participa la un campionat de fotbal, ci la un război civil pan-european. Tonul l-au dat chiar în debutul campionatului european de fotbal celebrii huligani englezi care au distrus tot centrul Marsiliei. Revolta suporterilor englezi a fost șocul cultural întâmpinat în acest oraș port de la Mediterană, unde jumătate din populație este arabă și magrebiană de religie musulmană. Suporterii englezi au început să-i atace pe francezii mai ”colorați” de pe terase strigându-le: ”- Unde se ascunde ISIS!” Englezii dau vina pe o parte a populației musulmane majoritare din marile orașe franceze că-i sprijină pe teroriștii islamici care au adus teroarea în Europa. Poliția franceză a intervenit, dar suporterii englezi s-au revoltat că o parte a forțele de ordine erau compuse musulmani francezi, nou motiv de conflict. Ce au uitat suporterii englezi este faptul că în capitala țării lor un musulman pakistanez a devenit primar la Londra. În loc să se bată în Marsilia, mai bine mergeau la vot și alegeau un englez creștin ca și primar, dacă asta le era dorința.

*** Pe de altă parte temuta galerie rusă face ordine pe străzile din Marsilia, fiind neînfrântă de poliția franceză. Suporterii ruși au reușit să introducă petarde și fumigene chiar în tribunele stadionului în care se desfășura partida dintre Rusia și Anglia, făcând de râs forțele de securitate franceze. Liderii galeriei ruse au fost jigniți de gesturile obscene ale huliganilor englezi beți și au luat cu asalt sectorul galeriei britanice, bătându-i pe stewarzii francezi, și spărgând la propriu sectorul suporterilor Angliei. ***

*** A urmat o noapte de foc pe străzile Marsiliei, suporterii ruși au controlat câteva ore orașul în frunte cu celebrii ”lupi ai lui Putin”, scandând lozinci pentru o Europă creștină și împotriva ISIS. ***

După gravele incidente petrecute la Marsilia, și înainte dar și după meciul dintre Anglia și Rusia, terminat sâmbăta seara la egalitate, scor 1-1, a venit rândul orașului Nice sa fie devastat de huligani. La Nice va avea loc duminica de la ora 19.00, partida dintre Polonia si Irlanda de Nord, iar sâmbătă seara, pe o stradă pietonală din centrul vechi al orașului, a avut loc o bătaie generala între trei galerii, a Poloniei, a Irlandei Nord, dar și a echipei locale Nice. Huliganii celor de la Nice s-au aliat cu cei ai Poloniei și au tăbărât pe irlandezi, aruncându-se cu sticle și mese de la terasele barurilor de pe acea stradă. Polonezii catolici s-au bătut cu irlandezii care au trădat dogma conservatoare a religiei papale. Românii sunt făcuți țigani și cerșetori de toată presa franceză, culmea ipocriziei, dar la poza de grup echipa Tricolorilor români e mai europeană (caucaziană) decât naționala Franței, care nu are niciun francez etnic nativ în sens clasic.

E o violență la Euro 2016 care pare coordonată de cineva! Campionatul european de fotbal s-a transformat într-un campionat al luptelor de stradă unde galeriile națiunilor își refulează frustrările și inhibițiile de pe un continent ce se transformă într-o uriașă birocrație sufocantă impusă de o forță supranațională de la Bruxelles, care sprijină islamizarea și ateismul rece fără suflet.

Asistăm și la un șoc cultural al polonezilor sau rușilor care descoperă o Franță care nu mai este franceză, cu orașe ghetou în care populația magrebiană sau arabă e majoritară și legea islamică Șaria e impusă tacit, fapt ce deranjează și agită popoarele tinere și viguroase de credință creștină din estul Europei. Nu întâmplător galeriile estice fac legea străzii împotriva galeriilor vestice. Pare că Estul bate Vestul. Euro 2016 e o creionare în miniatură a actualei Europe care stă pe un butoi de pulbere gata să explodeze. Galeriile violente sunt expresia unei neputințe a popoarelor europene supuse unei dictaturi birocratice bruxelleze și globaliste împotriva originilor creștine ale Europei și favorabile islamizării continentului. Franța musulmană e rodul politicii multiculturale prost înțelese și aplicate de Bruxelles și conducerea UE. Euro 2016 a devenit un tărâm al confruntărilor civilizațiilor și religiilor, iar galeriile de fotbal, noile armate ale națiunile care exprimă propria origine, identitate și tradiție sufocată de reglementările impotente ale Bruxellului. Euro 2016 pare un ”război civil inter-european”, o revoltă împotriva esteblishment-ului impus de Bruxelles, dar și o renaștere viguroasă a națiunilor tinere din estul Europei care dau noul ton pe continent și par că reprezintă viitorul.                   Ionuț Țene

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Omul finanțelor OMV, vizită intempestivă la București

2 ULTIMA ORĂ DIICOT a extins urmărirea penală în cazul fraților Tate / Care sunt noile acuzații

3 Americanii trimit în Ucraina varianta „rachetă” a tancului Abrams

4 VIDEO „Batalionul Dubai” / Milionarii ucraineni din Golful Persic

5 Culise din dosarul fraților Tate / Victime obligate să facă videochat timp de 12 ore, cu o pauză de 5 minute