Reuniunea şefilor diplomaţiilor americane şi chineze a început în Hawaii

Reuniunea şefilor diplomaţiilor americane şi chineze a început în Hawaii

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi şeful diplomaţiei chineze Yang Jiechi au început miercuri o rundă de discuţii în Hawaii, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, o întâlnire într-un moment crucial, în care relaţiile dintre cele două ţări continuă să traverseze o perioadă tensionată încă de la începutul anului, informează Reuters.

Întrevederea bilaterală care are loc în Honolulu a început la scurt timp după ora locală 9:00 (19:00 GMT), a declarat un înalt responsabil al Departamentului de Stat. Aceasta este prima întâlnire dintre cei doi diplomaţi după discuţia telefonică din 15 aprilie referitoare la pandemia noului coronavirus.

În plus faţă de o intensificare a rivalităţii strategice la nivel mondial, primele două economii ale lumii au dezacorduri puternice în legătură cu gestionarea pandemiei COVID-19 şi cu intenţia Beijingului de a impune o nouă lege în domeniul securităţii naţionale în Hong Kong.

Tensiunile au crescut şi în legătură cu vecinul Chinei, Coreea de Nord. SUA şi China împărtăşesc îngrijorări cu privire la programul de înarmare nucleară al regimului de la Phenian.

Niciuna din cele două părţi nu a făcut cunoscută agendă discuţiilor din Honolulu. Surse diplomatice şi alte surse au spus că întâlnirea a fost solicitată de China.

Experţii consideră că relaţiile dintre SUA şi China au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. La jumătatea lunii mai, preşedintele Donald Trump, care urmărea să ajungă la o înţelegere pentru a pune capăt unui război comercial dăunător pe care l-a lansat în relaţia cu China, a mers până în punctul în care a sugerat că ar putea întrerupe legăturile cu autorităţile de la Beijing.

O lege care aşteaptă semnătura preşedintelui Trump solicită sancţiuni pentru oficialii chinezi care se fac responsabili de oprimarea musulmanilor uiguri. Printre aceştia se numără şi unul din colegii lui Yang, membru al puternicului Birou Politic al Partidului Comunist Chinez.

În ceea ce priveşte subiectul gestionării noului coronavirus, Mike Pompeo a acuzat în repetate rânduri că Beijingul ar fi putut preveni moartea a sute de mii de persoane printr-o abordare mai transparentă şi că a refuzat să împărtăşească informaţii la timp. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante