Reuters: Turcia va aproba aderarea Suediei la NATO în octombrie

Reuters: Turcia va aproba aderarea Suediei la NATO în octombrie

Ben Cardin a spus că a discutat despre aderarea Suediei la NATO cu oficiali turci la o întâlnire a ambasadorilor NATO.

Foto: Arhiva Adevărul

Noul președinte al Comisiei de Relații Externe a Senatului SUA, Ben Cardin, a declarat că va lua în considerare un acord cu Turcia, de 20 de miliarde de dolari, pentru un avion de luptă Lockheed Martin F-16.

Trebuie să vorbesc cu administrația despre multe dintre aceste probleme, pentru că nu este vorba doar despre o singură problemă și trebuie să înțeleg asta”, a declarat senatorul democrat reporterilor la o zi după ce a preluat funcția de lider al partidului, potrivit Reuters.

Cardin a spus că a discutat despre aderarea Suediei la NATO cu oficiali turci la o întâlnire a ambasadorilor NATO de miercuri.

Ei susțin că se va face în prima jumătate a lunii viitoare. Dacă este adevărat, atunci cel puțin avem o soluție la problema NATO, dar există și alte probleme, în afară de apartenența la NATO, care ar trebui să facă parte din discuțiile noastre, în timp ce noi mergem pe linia deja stabilită”, a adăugat el.

Blocarea intrării Suediei în NATO - detalii

Ankara a amânat ratificarea aderării Suediei la NATO de luni de zile, acuzând Stockholmul că face prea puțin împotriva persoanelor pe care Turcia le consideră a face parte din rândul teroriștilor, în principal membri kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii în Turcia.

În iulie, Erdogan a spus că va trimite documentul de ratificare parlamentului atunci când acesta se redeschide în octombrie.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina. Deși aderarea Finlandei a fost confirmată în aprilie, cererea Suediei încă nu este susținută de Turcia și Ungaria. Turcia a spus că Ankara și Budapesta lucrează în strânsă coordonare pe această problemă.

Președintele turc a declarat recent că parlamentul turc își va îndeplini promisiunea de a ratifica intrarea Suediei în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord dacă SUA își vor îndeplini angajamentul de a furniza Ankarei avioane de luptă F-16.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat