Revoluția din USR, o veste bună pentru România. În septembrie, jocul politic s-ar putea schimba radical!

Revoluția din USR, o veste bună pentru România. În septembrie, jocul politic s-ar putea schimba radical!

Revoluția din USR, o veste bună pentru România. În septembrie, jocul politic s-ar putea schimba radical! Dan Barna, actualul președinte al USR, dar și candidatul votat la președinția României, ar putea pierde șefia partidului. Și spun surse din interior, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mari! 

Cosette Chichirău, principala rivală a lui Dan Barna în alegerile interne, este în fruntea nu unei echipe, ci a unei adevărate revoluții în USR! Aproape toți cei care se luptă de 3 ani de zile în Parlament cu PSD și ALDE sunt în echipa ei. Toți cei care sunt împotriva cedării în fața aproape inexistentului PLUS sunt în echipa ei. Adică oamenii care n-au făcut niciun fel de compromisuri, și nici nu au de gând să facă. Sunt cei care au rămas fideli spiritului Uniți Salvăm România!

Ce se va întâmpla în USR dacă va câștiga „Echipa Cosette Chichirău–Uniți Salvăm România”? Mai rămâne valabilă alianța cu PLUS? În mod cert nu se vor accepta condițiile de paritate propuse! Va mai rămâne Dan Barna candidatul USR? Va fi încheiată o altă alianță, dar cu PNL? Sau se va merge pe calea „prin noi înșine”, singuri împotriva tuturor?

Și, da, trebuie spus că și dacă va câștiga Dan Barna, vestea tot este bună: va avea o opoziție serioasă în interior! Semn că și o eventuală participare la o viitoare guvernare va fi mai sănătoasă.

Trebuie spus că cele de mai sus nu sunt simple speculații. Săptămâna trecută a apărut în spațiul public un mesaj, pe care îl puteți citi mai jos, al unui lider marcant al USR, Stelian Ion, în care sunt zugrăvite multe dintre aceste teme. „Trageți singuri concluziile, reflectați, sancționați derapajele, îndoiți-vă de ceea ce vi se spune. Nu asta le cerem oamenilor? Dacă în interior orice fel de critică este văzută ca un sabotaj, ce vom face când vom fi la putere? Gândiți-vă dacă nu cumva cel mai bun prieten este cel care vă atrage atenția că ați greșit, nu acela care vă laudă, încurajându-vă să persitați în greșeală. Vă rog nu fiți aceia care merg cu valul, se aliniază, fără să-și pună întrebări, aplaudă mărețele realizări, fără să privească în jur și la sine! Să aveți spor în toate și înțelepciune!", și-a încheiat mesajul Stelian Ion.

Echipele principalilor candidați la șefia USR: „Echipa Barna–USR la guvernare!” vs. „Echipa Cosette Chichirău–Uniți Salvăm România”. 

Principalii candidați la șefia USR, Dan Barna și Cosette Chichirău, și-au anunțat echipele pe care le propun pentru conducerea partidului la congresul de la jumătatea lunii viitoare. Președintele în funcție al partidului și-a intitulat lista de candidați pentru Biroul Național ”echipa Barna – USR la guvernare!”, în vreme ce deputata Cosette Chichirău și-a numit lista ”Uniți Salvăm România”, relatează G4Media.ro.

În cursa pentru președinția partidului s-au înscris cinci membri USR: Dan Barna, deputat președintele în funcție, Cosette Chichirău, deputat și președinte USR Iași, Vișinel Bălan – membru USR Giurgiu, Alexandru Cristian Surcel – președinte USR Sector 5 și Liviu David – membru USR Balș.

Fiecare candidat a depus un dosar electronic de candidatură, care cuprinde CV, declarații de avere și interese, dar și programul politic și o declarație pe proprie răspundere de necolaborare cu Securitatea, potrivit unui comunicat al partidului.

Echipele de conducere propuse de principalii doi candidați la șefia USR, Dan Barna și Cosette Chichirău:

“Echipa Barna – USR la guvernare!”:

Dan Ilie BARNA – Sibiu, Sibiu
Virgil Marius BOB – Șimleu Silvaniei, Sălaj
Vlad Marius BOTOȘ – Arad, Arad
Iulian BULAI – Roman, Neamț
Gabriel CĂRBUNARU – Corbeanca, Ilfov
Claudia Mihaela CRISTEA – Buzău, Buzău
Silvia Monica DINICĂ – București Sector 6
Cătălin DRULĂ – Timișoara, Timiș
Ana-Lucia HANG – Târgu Mureș, Mureș
Pollyanna Hanellore HANGAN – Deva, Hunedoara
Dan IVAN – Baia Mare, Maramureș
Liviu MĂLUREANU – București Sector 3
George Nicolae MARUSSI – Ploiești, Prahova
Radu Mihai MIHAIL – Diaspora
Radu Nicolae MIHAIU – București Sector 2
Radu MIRUȚĂ – Târgu Jiu, Gorj
Cristian Alin MOȘ – Timișoara, Timiș
Ionuț Liviu MOȘTEANU – Pitești, Argeș
Diana Maria MUREȘAN – Sibiu, Sibiu
Claudiu Iulius Gavril NĂSUI – București Sector 2
Radu PANAIT – Satu Mare, Satu Mare
Tudor Rareș POP – București Sector 4
Dragoș POPESCU – Buftea, Ilfov
Cristina Mădălina PRUNĂ – București Sector 5
Bogdan Ionel RODEANU – Galați, Galați
Lucian Daniel STANCIU-VIZITEU – Bacău, Bacău
Cosmin Octavian TIMOFTE – Focșani, Vrancea

Beniamin TODOSIU – Alba Iulia, Alba
Emanuel Dumitru UNGUREANU – Cluj-Napoca, Cluj
Ion VOINEA – București Sector 1

Echipa Cosette Chichirău: ”Uniți Salvăm România”

Echipa juridic: Stelian Ion – Filiala USR Constanța

Silviu Dehelean – Filiala USR Oradea
Teodora Stoian – Filiala USR Sector 3 București
Dumitru Dobrev – Filiala USR Sector 4 București

Echipa Financiar și Dezvoltare: Cosette Paula Chichirău – Filiala USR Iași

Elena Uram – Filiala USR Tulcea
Mihai Cătălin Botez – Filiala USR Vaslui
Andrei Iulian Drancă – Filiala USR Botoșan
Radu Crețu – Filiala USR Satu Mare
Remus Eugen Negoi – Filiala USR Constanța

Echipa operațional și campanii: Adrian-Claudiu Prisnel – Filiala USR Craiova

Florin Cristian Cobzac – Filiala USR Sector 1 București
Cristian Ghica – Filiala USR Sector 6 București
Andrei Costin Zisu – Filiala USR Diaspora
Dragoș Lucian Ivan – Filiala USR Ploiești
Nicolae Ciprian Dobra – Filiala USR Sebeș
Dumitru Lupescu – Filiala USR Dâmbovița
Gabriel Ștefan Ionică – Filiala USR Buzău

Echipa politici publice: Florina Presadă – Filiala USR Sector 3 București

Nicolae Bogdănel Ștefănuță – Filiala USR Sibiu
Vlad Tudor Alexandrescu – Filiala USR Sector 1 București
Mihai Remus Goțiu – Filiala USR Cluj – Napoca
Echipa strategie și reformă:Ana Ciceală – Filiala USR Sector 3 București
Tudor Vlad Benga – Filiala USR Brașov
Marius Gheorghe – Filiala USR Sector 4 București
Dragoș Geamăna – Filiala USR Sector 5 București

Echipa comunicare și imagine publică: Cristian Seidler – Filiala USR Sector 1 București

Andrei Nistor – Filiala USR Popești Leordeni
Ștefania Petre – Filiala USR Sector 2 București
Ioana Șerban – Filiala USR Târgu Mureș

Campania electorală internă durează până pe 31 august. Potrivit modificărilor aduse la Statutul USR, președintele partidului va fi ales prin votul tuturor membrilor, vot care se va consuma electronic în perioada 1-3 septembrie.

Dacă va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin (în cazul în care niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate), campania electorală internă se va desfășura în perioada 5-8 septembrie, urmând ca votul electronic să se desfășoare în intervalul 9-11 septembrie.

Congresul USR, convocat pentru data de 14 septembrie, va valida rezultatul alegerii președintelui și va consemna rezultatul alegerii celorlalți membri ai structurii centrale de conducere, Biroul Național al USR.

Potrivit unei modificări aduse Statutului USR, la congresul din 14 septembrie va crește numărul de membri ai Biroului Național, de la 21 la 25, astfel încât să se asigure o mai bună reprezentare a opiniilor în cadrul executivului USR. Din cei 25 de membri ai Biroului Național, unul este președintele USR, ales de toți membrii partidului, iar ceilalți 24 sunt aleși de Congresul USR, printr-un vot ponderat, adică se iau în calcul rezultatele obținute de filiale la ultimele alegeri.

Mesajul lui Stelian Ion

Deputatul USR Stelian Ion susține că alianța politică cu PLUS a trecut cu greutate de Comitetul Politic al USR, fiind neînțelegeri în partid și între cele două formațiuni politice privind condițiile formării alianței. O mare parte din USR nu a dorit alianța, potrivit unui mesaj obținut de Mediafax.

"Dragi colegi, Mă leagă multe de USR-ul ăsta și mă cred în stare de multe pentru el, pentru că sunt convins că acest partid este salvarea României. Cu o condiție însă: spiritul lui să rămână viu. România are nevoie de profesioniști, dar are, în egală măsură, nevoie ca de aer de oameni cu caracter. Am văzut sâmbătă, în comitetul politic, mulți oameni cu caracter. Am fost puși în fața unor alegeri pe care nici nu știam, în acea dimineață, că le avem de făcut. De fapt, nici nu au fost alegeri prea complicate, alianța electorală a trecut cu o majoritate covârșitoare, noi am dezbătut doar condițiile partenerilor noștri: susținerea candidaturii lui Dan și condiționarea colaborării de validarea alianței politice. Așa că m-am întrebat și vă întreb: cine se joacă cu salvarea României?", arată un mesaj al deputatului USR Stelian Ion, publicat pe un grup intern al partidului, după Comitetul Politic de săptămâna trecută.

"Surprinzător pentru mine, câțiva colegi s-au transformat în avocații PLUS stârnind revolta unei majorități din Comitetul Politic. De multe ori prezumând, chiar dincolo de rezonabil, ce și-ar dori PLUS. «Nu cred că PLUS ar accepta așa ceva», «am discutat în negocieri și au refuzat» etc. Ni s-a cerut, tot timpul, nu să fim USR, ci să ne punem în locul PLUS", conform sursei.

"Grupul din jurul lui Dan Barna a socotit că CP va fi o simplă formalitate și de aceea s-au grăbit să anunțe startul campaniei pe 4, fără să știe dacă alianta politică va fi sau nu acceptată. S-au înșelat și au oferit colegilor de la PLUS o monedă de șantaj pe care aceștia nu au ezitat să o folosească. Au făcut-o, dezamăgitor pentru mine, atât Dacian Cioloș cât și Vlad Voiculescu. Au declarat public, în timp ce eram în plină ședință, că noi, cei din USR ne ținem de interese mărunte, de «târguieli» pe funcții, de «(...)». Democrația nu e o (...). Sper să înțeleagă în final și partenerii noștri că democrația internă nu e un moft și că șantajul ăsta de 2 lei nu le face cinste", conform mesajului.

"Au mizat pe faptul că suntem oameni care-și respectă promisiunea de a merge până la capăt în această Alianță, dar au subestimat voința noastră de a apăra interesele USR, spiritul lui, dar mai ales determinarea noastre de a fi altfel. Cum este USR așa va fi și România și de fapt asta a fost miza Comitetului Politic. Să nu ne încălcăm propriile reguli, să nu facem compromisuri inacceptabile, să nu înghițim broaște râioase pentru o funcție, oricare ar fi aceea…Când Dan și grupul lui și-au dat seama că nu vom închide ochii la texte inacceptabile, care transformau democrația internă în cenușă, au cedat și au acceptat câteva dintre amendamentele noastre, de substanță, ceea ce nu e puțin lucru", a scris deputatul.

"Oricum, Dacian e de felicitat! A obținut imposibilul: o alianță în care are putere de decizie egală cu USR în condițiile în care noi deținem un aport de «capital politic» de 20%, iar PLUS-ul doar 6%. Pentru mine e uluitor și e foarte clar că, fără ajutorul unor colegi ai noștri, cei mai importanți, foști colegi din guvernul Ciolos, acest lucru nu era cu putință", arată sursa.

Acesta a mai transmis că alianța politică USR PLUS a trecut cu dificultate de votul Comitetului Politic al USR iar o mare parte din partid s-a împotrivit.

"Revenind la Alianța Politică. Să nu omiteți nicio clipă că ea abia a trecut de CP cu doar șase voturi diferență, iar o mare parte din USR nu a dorit-o, nici măcar în forma cu amendamentele admise de CP. Și în ciuda acestui fapt, tot au suprascris peste textul adoptat de noi. Ni se spune că ne împiedicăm de o virgulă. O virgulă poate schimba sensul unei fraze și știm că diavolul se ascunde în astfel de detalii. Dar chiar dacă nu ar fi așa, potrivit statutului, orice virgulă s-ar fi modificat, ea trebuia trecută, din nou, prin filtrul CP-ului. Nu uitați, așa cum suntem în interior, așa va fi România. Dacă azi se încalcă o regulă, mâine, cine știe?...Modificările apărute în textul votat de noi în CP mi se par inacceptabile ca procedură - eludarea Comitetului Politic și asumarea modificărilor, pe persoană fizică, de însuși președintele USR - dar și pe fond- nu toate modificările făcute din pix sunt corecturi de diacritice, așezarea corectă a unor virgule sau înlocuirea inocentă cu niște sinonime", conform lui Stelian Ion.

Acesta menționează exemple din variantele de lucru ale alianței politice.

"Câteva exemple:

În varianta votată de CP era stabilită, ca o condiție pentru însăși existența Alianței, ca toți membrii din conducerile locale, județene sau naționale ale USR și PLUS să îndeplinească condițiile de integritate ale ambelor partide. Această condiție, după modificările din pix, nu mai este o condiție esențială pentru însăși existența Alianței, ci s-a transformat intr-o condiție necesară doar pentru desemnarea candidaților (art. 6.1).

O condiție de integritate pentru a fi desemnat candidat din partea alianței era aceea ca respectivul membru să nu fi semnat un angajament cu Securitatea. (art. 6.3) Colegii de la PLUS au ținut morțiș ca aceasta condiție să nu îi vizeze pe cei care semnaseră angajamentul când erau minori. La prima vedere nu e un capăt de lume. În realitate însă, avem o mare problemă, mai ales că unii ne acuză, și pe noi dar și pe cei de la PLUS, că suntem partidul securiștilor. Întrebarea mea acum este: suntem? Am impresia că cei de la PLUS au un interes aici, ceea ce mă nemulțumește profund. Pe cine protejează? Nu vedeți aici o problemă? Cel care a semnat angajament cu securitatea când era minor și a continuat colaborarea când a devenit major e ok pentru a fi desemnat candidat din partea USR PLUS?

Am stabilit niște domenii prioritare pentru Alianță. A fost schimbată ordinea și au fost introduse noi domenii. Chiar dacă suntem de acord cu acestea, eu unul sunt de acord cu unele, potrivit statutului acestea trebuiau supuse aprobării CP. Nu că aș avea ceva împotrivă ca politica externă și de securitate să fie o prioritate, dar noi, USR, nu am considerat că este. A apărut și reforma constituțională în privința căreia eu, Silviu Dehelean, George Dircă, Vlad Gheorghe am cerut conducerii cu mult timp în urmă să abordăm frontal, fără succes. Noroc cu colegii de la PLUS care au reușit să-l convingă pe Dan... Eu am cerut ca justiția să fie introdusă printre priorități, dar nu înaintea Educației, care era prima în listă. Chestiunea asta are rol de mesaj politic".

"Toate aceste modificări aveau nevoie de o validare din partea Comitetului Politic, nu puteau fi trecute din pix. Adunarea și îngemănarea voințelor celor 2 partide trebuia facută de comisia de negociere, înainte de votul în CP, nu de președinte, sau de consilieri după vot. E ca și cum după votarea unei legi în Parlament, cei de la M Of modifică textul cu pixul după, ce acesta a fost votat. CP-ul nu a mandatat pe nimeni pentru niciun fel de modificări ulterioare, faptul că au fost făcute, ne vulnerabilizează juridic. Și până la urmă, cine stabilește că este vorba despre modificări de esență sau simple corecturi ori îmbunătățiri ale textului? Președinții, câțiva juriști, sfatul oamenilor buni și bătrâni care ei și doar ei știu care sunt adevărul și calea pentru USR? În condițiile în care AP a trecut la limită, în care există o mare nemulțumire în partid referitoare la încheierea acestei alianțe în această formă, orice modificare față de textul rezultat din CP reprezintă o sfidare și o insultă a inteligenței membrilor USR pentru care statutul, Constituția noastră, nu e o piedică, ci un sprijin de preț", conform sursei.

"Ideea că cei care acum ne «(...)» și ținem la respecatea statutului îi vrem răul lui Dan, că vrem răul României, că nu avem alt interes decât în a-i pune piedici lui Dan pentru a ajunge președinte, este iarăși jignitoare. Noi suntem cei pe care Dan se va baza în alegerile prezidențiale! Sau credeți că vor trage mai tare cei de la PLUS? Ideea că noi vrem schimbarea României și că nu contează prin ce mijloace o realizăm e falsă. Tocmai aceste «mijloace» incorecte, nerespectarea continuă a legilor, a celor mai elementare reguli ne-a adus în situația în care ne găsim. Atâția alții înaintea noastră au avut discursuri, poate mai bune decât ale noastre, și au exprimat intenții cel puțin tot atât de generoase. Când între cuvinte și fapte există o prăpastie, orice formă de credibilitate în fața oamenilor e pierdută", a transmis Stelian Ion.

Acesta însă atenționează că, în condițiile în care orice fel de critică este văzută ca un "sabotaj, ce vom face când vom fi la putere?".

"Trageți singuri concluziile, reflectați, sancționați derapajele, îndoiți-vă de ceea ce vi se spune. Nu asta le cerem oamenilor? Dacă în interior orice fel de critică este văzută ca un sabotaj, ce vom face când vom fi la putere? Gândiți-vă dacă nu cumva cel mai bun prieten este cel care vă atrage atenția că ați greșit, nu acela care vă laudă, încurajându-vă să persitați în greșeală. Vă rog nu fiți aceia care merg cu valul, se aliniază, fără să-și pună întrebări, aplaudă mărețele realizări, fără să privească în jur și la sine! Să aveți spor în toate și înțelepciune!", își încheie mesajul Stelian Ion.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa