Rex Tillerson consideră justificată preocuparea aliaților din NATO față de revenirea Rusiei pe scena internațională

Rex Tillerson consideră justificată preocuparea aliaților din NATO față de revenirea Rusiei pe scena internațională

Secretarul de stat american desemnat de Donald Trump, fostul director general al companiei ExxonMobil, Rex Tillerson, a admis miercuri în fața Senatului american faptul că aliații SUA din NATO au motive justificate să fie preocupați de revenirea Rusiei pe scena internațională și a asigurat că SUA își vor respecta angajamentele asumate în cadrul Alianței, relatează agențiile AFP și EFE.

'Aliații noștri din NATO au motive să se alarmeze de reafirmarea Rusiei', a declarat Tillerson în cursul audierii de confirmare pentru postul de șef al diplomației americane în fața Comisiei de afaceri externe a Senatului.

'Deși Rusia caută respect și relevanță pe scena mondială, activitățile ei recente nu au respectat interesele Statelor Unite', a mai spus viitorul șef al diplomației americane.

El a recunoscut faptul că Rusia 'a invadat Ucraina, inclusiv prin anexarea Crimeii, și a sprijinit forțele siriene care au încălcat brutal legile războiului', admițând în acest context că preocuparea statelor membre NATO față de agresivitatea Rusiei este justificată.

Totuși, Rex Tillerson a apreciat că 'lipsa leadership-ului american' în perioada Administrației Obama 'a lăsat ușa deschisă și a transmis în mod neintenționat' semnalul că SUA nu sunt determinate să sancționeze trecerea anumitor 'linii roșii', el dând în acest sens exemplul războiului din Siria, unde acum Rusia are un rol principal atât în evoluția conflictului cât și a demersurilor privind soluționarea acestuia.

'Doar vorbele singure nu pot pune capăt unei istorii complicate și adesea conflictuale între țările noastre. Dar avem nevoie de un dialog deschis și sincer cu Rusia privind ambițiile ei, astfel încât să știm ce direcție să abordăm', a punctat viitorul secretar de stat.

Însă el a avertizat totodată că 'Rusia trebuie să știe că vom respecta angajamentele noastre și pe cele ale aliaților noștri și că trebuie să răspundă pentru acțiunile ei'.

Fostul director al gigantului petrolier este considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, iar președintele Donald Trump s-a pronunțat în favoarea unei îmbunătățiri a relațiilor SUA cu Rusia, afectate de conflictele din Siria și Ucraina.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Sorin Popescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”