Rezervele valutare la BNR au scăzut cu 560 de milioane de euro în ianuarie, din cauza reducerii ratei rezervelor la valută

Rezervele valutare la BNR au scăzut cu 560 de milioane de euro în ianuarie, din cauza reducerii ratei rezervelor la valută

Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la 31,679 miliarde de euro, la sfârșitul lunii ianuarie 2016, în scădere cu 559 milioane de euro, de la 32,238 miliarde de euro la finalul anului 2015, se arată într-un comunicat al BNR, remis, luni, AGERPRES.

În prima lună a acestui an, au avut loc intrări de 1,053 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

Pe de altă parte, de la rezervă au ieșit, în ianuarie, 1,612 miliarde de euro, reprezentând impactul intrării în vigoare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută de la 14% la 12% începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie — 23 februarie 2016, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

'La capitolul plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsește ultima rambursare de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internațional pentru care Banca Națională a României a plătit circa 122 milioane echivalent euro', se mai arată în comunicatul BNR.

Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone, iar valoarea acesteia s-a situat la 3,4 miliarde de euro.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2016 au fost de 35,079 miliarde euro euro, în scădere față de 35,485 miliarde euro la 31 decembrie 2015.

Plățile scadente în luna februarie 2016 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 1,809 miliarde de euro.

AGERPRES/(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

2 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

3 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

4 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!