RMD: Departamentul de Stat consideră înlăturarea preşedintei Curţii Constituţionale un atac la adresa normelor democratice

RMD: Departamentul de Stat consideră înlăturarea preşedintei Curţii Constituţionale un atac la adresa normelor democratice

Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că votul parlamentului de la Chişinău privind înlăturarea preşedintei Curţii Constituţionale este un "atac flagrant asupra normele democratice şi a ordinii sale constituţionale", transmite Reuters.

Votul de vineri a avut loc după ce Curtea a susţinut o solicitare privind alegeri anticipate din partea preşedintei pro-europene Maia Sandu, aleasă în funcţie în noiembrie, episod ce riscă să complice confruntarea dintre preşedinţie şi parlamentul încă dominat de aleşi care susţin linia fostului şef al statului de orientare pro-rusă, Igor Dodon.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a mai spus că este deosebit de îngrijorat de faptul că parlamentul vizează Curtea Constituţională "care doar recent şi-a afirmat independenţa după ani de captură a statului".

"Îi îndemnăm pe liderii şi reprezentanţii Republicii Moldova să respecte statul de drept, să îi protejeze instituţiile democratice şi să colaboreze pentru a rezolva provocările cu care se confruntă ţara, inclusiv pandemia de COVID-19 în curs", se menţionează în luarea de poziţie.

UE a declarat mai devreme că votul a fost un atac asupra ordinii constituţionale din Republica Moldova.

Votul fără caracter obligatoriu privind revocarea judecătoarei Domnica Manole trebuie să fie aprobat de Curte, menţionează Reuters.

După o sesizare depusă de PAS, Curtea Constituţională a suspendat decizia de revocare a judecătoarei Domnica Manole şi de numire în funcţia a lui Boris Lupaşco.

Majoritatea parlamentară constituită din PSRM şi Partidul Şor a votat vineri o serie de hotărâri controversate, inclusiv cea prin care nu recunoaşte avizul Curţii Constituţionale privind existenţa circumstanţelor de dizolvare a parlamentului, anularea hotărârii din 2019 prin care preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a fost numită judecător şi numirea unui alt judecător la Curtea Constituţională, un apropiat al socialiştilor, potrivit Radio Chişinău. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?