România a anunțat în mod oficial aliații NATO că îl propune pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general al alianței, au transmis surse guvernamentale pentru G4Media.ro.

Întrebată de G4Media.ro, Administrația Prezidențială a declarat că „nu comentează zvonuri”. Nu ar fi o surpriză, având în vedere că, în trecut, șeful statului și-a exprimat public disponibilitatea de a prelua șefia NATO.

Potrivit unor surse, premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, care este considerat favorit în cursa pentru șefia NATO, nu poate strânge suficiente voturi din cauza opoziției din partea aliaților de pe frontul estic, precum Bulgaria, Ungaria, Turcia și România. Această informație a fost confirmată în această lună și de către Bloomberg.

În ultimii ani, cu excepția Spaniei, Alianța Nord-Atlantică a fost condusă de lideri din nordul Europei. Candidatura România ar putea fi văzută ca o ieșire din blocaj, mai susțin sursele citate. Acestea au mai precizat că, la summitul NATO din iunie de la Washington, SUA ar intenționa să anunțe următorul secretar-general al alianței.

Întrebat în iulie 2022, într-o conferință de presă la Cotroceni, Iohannis a declarat că „dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”.

Informația a fost dezvăluită de către jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Alba, într-o postare pe X.

„Romania i-a notificat pe ceilalti membri NATO ca intentioneaza sa il nominalizeze pe presedintele tarii, Klaus Iohannis, drept candidat pentru functia de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalti aliati de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a scris Jacobs pe X.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri seară că PSD propune devansarea alegerilor prezidențiale, care ar trebui să aibă loc în decembrie, pentru luna septembrie, exact luna în care expiră mandatul de secretar-general al lui Jens Stoltenberg.

Dacă alegerile ar fi mutate în septembrie, i-ar permite lui Iohannis să preia un eventual post la NATO fără să își scurteze mandatul.

Știre în curs de actualizare…