România a intrat în Schengen. Primii călători care nu au mai fost supuși controalelor la frontieră VIDEO

România a intrat în Schengen. Primii călători care nu au mai fost supuși controalelor la frontieră VIDEO

România a intrat oficial, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în spațiul Schengen, aerian și maritim. Acest lucru vine la pachet cu eliminarea controalelor la frontieră, pe cale aeriană (în aeroporturi) și maritimă (porturi de la Marea Neagră).

De asemenea, demn de precizat este și faptul că oamenii se pot deplasa către sau dinspre alte țări membre (cu excepția Ciprului și Irlandei) fără a fi verificați la frontieră.

„În continuare sunt posibile verificări polițienești ale identității, pentru stabilirea situației legale a persoanelor. Toate persoanele vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil!”, se arată pe site-ul schengen.mai.gov.ro .

Amintim faptul că în prezent doar 27 de state europene sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen, iar România şi Bulgaria sunt state membre cu drepturi parţiale.

România a intrat oficial în spațiul Schengen, aerian și maritim. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Un eveniment deosebit a avut loc chiar după ce țara noastră a intrat în spațiul Schengen. Primele persoane care nu au mai fost supuse verificărilor la frontieră au fost pasagerii unei aeronave din Austria.

Călătorii în spațiul Schengen

Iată un exemplu de călătorii în interiorul spațiului Schengen pentru transportul aerian, conform aceluiași site :

O persoană care călătorește cu avionul, de exemplu, de la București la Roma, nu va mai face obiectul verificărilor la frontieră în aeroporturile de plecare și de sosire. Transportatorii pot verifica identitatea la check-in sau la îmbarcare, la fel ca pentru orice alt zbor intra-Schengen. Condițiile privind trecerea frontierei de către minori.

Dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate).

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul se deplasează la studii/concursuri/tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Declarațiile autentificate se obțin, în țară, de la notarul public și în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Atunci când se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, minorul trebuie să prezinte doar documentul de călătorie și dovada faptului că se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, indiferent dacă este singur sau însoțit.

În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei”.

„Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată”

Totuși, polițiștii de frontieră vor fi în continuare în aeroporturi , dar vor face controale punctuale

Polițiștii au la dispoziție aplicația EDAC care este încărcată pe tablete. Aceasta scanează documentul de identitate prezentat de persoana verificată, compară în bazele de date și afișează imediat dacă vorbim de un urmărit sau de cineva care are vreo interdicție. Evident, în primul rând aplicația verifică legalitatea actelor. Țin să spun că aceste controale se pot face nu numai în aeroport, în zona de check-in sau în cea de îmbarcare ci și în parcarea aerogării, de exemplu, dacă o persoană este suspectă sau există unele informații operative. Totuși, subliniez, în principiu vorbim de verificări aleatorii care au ca scop verificarea legalității celor care vor să călătorească și combaterea traficului de droguri, între altele”, a transmis joi, 28 martie, secretarul de stat, Bogdan Despescu.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări vineri, 29 martie, că Guvernul are un plan ca România să adere complet la spațiul Schengen, până la sfârșitul anului. Declarațiile prim-ministrului au fost făcute în cadrul inaugurării noului terminal al Aeroportului Timişoara.

Vă asigur că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru. Pentru ca acest lucru să poată fi îndeplinit trebuie însă ca interesul României să primeze în faţa orgoliilor politice. Nimic nu se poate construi atunci când este haos şi forţele politice se ceartă între ele. Este nevoie de stabilitate şi de o voce unitară în jurul proiectele majore de ţară, aşa cum este şi Schengen”, a afirmat Marcel Ciolacu

Cu toate acestea, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a afirmat la începutul lunii martie, într-o postare pe rețeaua de socializare X, că „poziția Austriei rămâne clară și neschimbată” și că în prezent „sistemul Schengen nu funcționează”, așadar, „nu poate fi extins”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?