România importă masiv gaze vineri, după ce OMV Petrom şi-a redus producţia

România importă masiv gaze vineri, după ce OMV Petrom şi-a redus producţia

Importurile de gaze ale României se ridică, vineri, la 20% din consumul naţional, în contextul în care OMV Petrom a oprit mai multe instalaţii de la hub-ul de gaze Hurezani, unde se află principala staţie de tratare a gazelor din ţară, au declarat, pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic.

Astfel, potrivit site-ului Transgaz, vineri la ora 14:00 în sistemul naţional de gaze erau 25,2 milioane de metri cubi pe zi, din care 19,4 milioane de metri cubi producţie internă şi 5,8 milioane de metri cubi din import.

Ponderea importurilor (20% din total) este foarte mare, având în vedere că, în timpul verii, producţia internă acoperă de regulă consumul ţării.

Potrivit surselor AGERPRES, situaţia se datorează faptului că OMV Petrom a început lucrări de revizie la instalaţiile de la Hurezani, principalul hub de gaze din ţară, lucrări care vor dura câteva zile.

"De acolo vin în mod normal circa 5-6 milioane de metri cubi pe zi, iar acum vin aproximativ 2,5 milioane de metri cubi pe zi", au arătat sursele menţionate.

AGERPRES a solicitat un punct de vedere companiei OMV Petrom, pe care îl vom publica de îndată ce îl vom primi.

Astfel că producţia este compensată cu importuri prin trei puncte de interconectare: Isaccea (200.000 de metri cubi pe oră), Giurgiu (54.000 de metri cubi pe oră) şi Csanadpalota (34.000 de metri cubi pe oră).

Aceasta în contextul în care, zilele trecute, România era chiar un exportator de gaze, transportând gaze peste graniţă, în relaţia cu Ungaria, pentru prima dată în ultimii doi ani.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul OMV Petrom, hub-ul de gaze de la Hurezani deserveşte patru dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din portofoliul companiei, este situat în judeţul Gorj şi include cea mai mare staţie de tratare a gazelor din ţară.

În 2018, producţia din zăcămintele conectate la hub-ul centralizat de tratare a gazelor Hurezani s-a ridicat la 1,5 miliarde metri cubi, adică aproximativ 15% din producţia totală de gaze a ţării. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...