România, lider în UE la creşterea comerţului cu amănuntul, în august

România, lider în UE la creşterea comerţului cu amănuntul, în august

Volumul comerţului cu amănuntul în România a urcat cu 7,4% în august, comparativ cu perioada similară din 2018, acesta fiind cel mai puternic ritm de creştere înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ, în zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,1% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,5%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 4,2%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 3%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 0,7%.

În august, cele mai mari creşteri anuale au fost raportate în România (7,4%), Malta (6,2%) şi Ungaria (5,9%), singurele scăderi fiind în Slovacia (minus 3%) şi Luxemburg (minus 1,5%).

Conform datelor Eurostat, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,2% în UE, în august comparativ cu luna precedentă. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 0,3%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 0,2%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 0,1%.

Cele mai mari creşteri lunare au fost raportate în Portugalia (1,1%), Estonia (1%) şi Finlanda (0,8%), iar cel mai semnificativ declin în Austria şi Slovacia (ambele cu minus 1,3%) şi Croaţia (minus 1,1%).

În august, comparativ cu luna precedentă, România a înregistrat o creştere de 0,4% comerţului cu amănuntul, similară cu cea din iulie. AGERPRES/ (AS-autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dãdârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Așa o fi? /

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria