Roscosmos şi NASA negociază un schimb de locuri la bordul capsulelor spaţiale lansate spre ISS

Agenţiile spaţiale ale Rusiei şi Statelor Unite, Roscosmos respectiv NASA, au demarat negocieri în vederea unui schimb de locuri la bordul capsulelor lor spaţiale, pentru ca echipajele de astronauţi ruşi şi americani să poată zbura alternativ spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) folosind vehicule construite de ambele ţări, relatează marţi EFE.

"În acest moment, Roscosmos şi NASA poartă convorbiri pentru un schimb de locuri pentru lansările spaţiale spre ISS (...), astfel încât cosmonauţii ruşi să poată zbura cu navele americane, iar astronauţii americani la bordul capsulelor noastre", a declarat un reprezentant al agenţiei ruse, cu prilejul sărbătoririi a 65 de ani de la înfiinţarea cosmodromului de la Baikonur, construit în stepa kazahă.

Delegatul Roscosmos în Kazahstan, Anatoli Krasnikov, s-a referit "la apariţia unui nou mijloc de transport" spaţial ce creează "necesitatea urgentă ca echipajele care zboară spre ISS să ştie cum să opereze ambele sisteme de transport", potrivit unui comunicat difuzat de agenţia Interfax.

Oficialul rus s-a referit la andocarea cu succes la ISS reuşită weekendul trecut de capsula Crew Dragon, dezvoltată de compania privată americană SpaceX, având la bord doi astronauţi de la NASA.

Aceasta a fost prima lansare cu echipaj uman de pe teritoriul american, la bordul unei rachete americane şi a unei capsule americane, de după anul 2011, când NASA a suspendat programul navetelor spaţiale. Misiunea a marcat, totodată, debutul comercializării zborurilor spaţiale pe orbita terestră.

Potrivit lui Anatoli Krasnikov, Roscosmos este "cu adevărat fericită" de succesul colegilor săi americani. "Îi felicit din toată inima. Este fabulos", a spus oficialul rus.

"Cosmodromul de la Baikonur şi infrastructura construită pentru acesta va continua să fie utilizată pentru zborurile spaţiale", a adăugat el. "Şi partea americană este interesată să utilizeze capacităţile sistemului nostru de transport spaţial", a subliniat Anatoli Krasnikov.

De altfel, în luna mai, NASA a rezervat un loc pentru lansarea la bordul capsulei ruse Soyuz a unui astronaut american, care va zbura spre laboratorul orbital în toamna acestui an. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 No comment: Ce scrie Rizea despre „Dănuța Budeanu” și „site-ul cuplului Firea / Pandele”

2 Groparii României. Oamenii din umbră / Unde credeți că greșește omul ăsta?

3 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

4 Cine este Dorinel Umbrărescu, cel mai puternic constructor român. A câștigat într-o lună contracte de 2 miliar…

5 VIDEO Ceaușeasca și Bobu, varianta 2020. Oameni buni, acesta este PSD!