Rugby: România și Georgia mai au de așteptat până la o eventuală acceptare în Six Nations

Rugby: România și Georgia mai au de așteptat până la o eventuală acceptare în Six Nations

Directorul executiv al Turneului celor Șase Națiuni la rugby, John Feehan, a declarat luni că un sistem de retrogradare din competiție nu va fi luat în discuție pe termen scurt sau mediu, scrie BBC.

Declarația sa a venit în contextul în care anul trecut au existat voci care au pledat în favoarea unor discuții privind posibilitatea extinderii Turneului, cu includerea Georgiei și României sau cu implementarea unui sistem de retrogradare.

Feehan a respins orice variantă de modificare și s-a pronunțat pentru menținerea statu-quo-ului actual.

''Pe termen scurt sau mediu nu există nicio posibilitate reală de a se întâmpla așa ceva. Unele comentarii cu privire la evoluția Italiei în Turneu sunt lipsite de fair-play. Noi credem că participarea Italiei a fost binevenită din moment ce această țară a fost acceptată. Ea a progresat foarte mult, dar că și alte țări au progresat, aceasta este un lucru relativ'', a spus Feehan.

Turneul celor Șase Națiuni la rugby, ediția 2017, va debuta pe 4 februarie cu celebrul derby Anglia — Franța, care va avea loc pe Twickenham Stadium din Londra.

În prima etapă vor mai avea loc partidele Scoția — Irlanda și Italia — Țara Galilor.

Competiția se va desfășura până în luna martie, ultima etapă, a cincea, fiind programată pe data de 18 martie. Atunci, Scoția va întâlni Italia, Franța va juca cu Țara Galilor iar Anglia cu Irlanda.

Ca noutate, în 2017, punctele bonus — ofensiv și defensiv — vor fi introduse pentru prima dată în cadrul Six Nations.

Astfel, echipa care marchează cel puțin patru eseuri va primi un punct suplimentar (bonusul ofensiv), iar o formație care va pierde la mai puțin de 7 puncte diferență va beneficia de punctul bonus defensiv.

Deținătoarea trofeului este Anglia, care în 2016 a câștigat Marele Șlem, fiind urmată în clasament de Țara Galilor, Irlanda, Scoția, Franța, în timp ce ''lingura de lemn" aparține Italiei, care s-a clasat pe ultimul loc, fără niciun meci câștigat.

După Cupa Mondială din 2015, au existat unele voci care au pledat pentru deschiderea unor discuții privind posibilitatea includerii României și Georgiei în formatul Six Nations, cea mai importantă competiție a sportului cu balonul oval în emisfera de nord.

Înainte de a părăsi președinția World Rugby (fostă IRB) pe care o ocupa din 2008, francezul Bernard Lapasset a vorbit despre ''deschiderea'' Six Nations, într-un interviu acordat ediției online a ziarului Le Figaro.

''Există țările europene din al doilea eșalon precum Georgia, Rusia, România... Iar eu am spus clar: trebuie schimbat formatul Turneului celor Șase Națiuni. Dacă se vrea să meargă spre viitor, această competiție trebuie să se deschidă. Cu un sistem de promovare-retrogradare. Fie direct, fie printr-un meci de baraj. Însă trebuie dată rapid o viziune, o speranță acestor echipe'', declara Lapasset.

Declarațiile lui Lapasset au fost primite cu ostilitate de Italia care, prin vocea președintelui federației naționale de rugby, a respins din start asemenea sugestii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...