Ruinele unui oraş al filistenilor, menţionat în povestea biblică a regelui David, descoperite în Israel

Ruinele unui oraş al filistenilor, menţionat în povestea biblică a regelui David, descoperite în Israel

Arheologii din Israel au anunţat luni că au localizat amplasamentul unui fost oraş al filistenilor, menţionat în povestea biblică a regelui David, în perioada în care acesta era urmărit de regele Saul, informează AFP.

Oraşul Ziklag era condus de un rege filistean care domnea în oraşul învecinat, Gath, după ce filistenii - incluşi în categoria "popoarelor mărilor" - au început să sosească în această regiune a lumii în secolul al XII-lea î.e.n., au dezvăluit cercetătorii de la Autoritatea israeliană pentru Antichităţi, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi de la Universitatea Macquarie din Sydney.

Potrivit unei relatări biblice, regele David a recâştigat controlul asupra oraşului Ziklag, înainte de a fi încoronat în Hebron, după moartea regelui Saul.

Localizarea oraşului Ziklag a făcut obiectul unor controverse ştiinţifice, 12 situri posibile fiind repertorizate în acest scop în sudul Israelului.

Nicio urmă suficient de concludentă a ocupaţiei filistene şi evreieşti nu fusese descoperită până în prezent, care ar fi permis identificarea acestui oraş din povestea biblică, a precizat Autoritatea pentru Antichităţi într-un comunicat.

Arheologii spun că au găsit urme ale ocupaţiei datând din epoca filisteană sub cele care datau din epoca regatului lui David.

Aceste descoperiri i-au făcut să estimeze că era vorba despre ruinele oraşului Ziklag, precizează acelaşi comunicat.

Situl în cauză, Khirbet-al Rai, se află în apropiere de Kiryat Gat, în centrul Israelului.

Arheologii au găsit obiecte tipice ale civilizaţiei filistene, dar şi obiecte de ceremică datând din epoca regelui David, confirm comunicatului.

Filistenii au ajuns în această regiune în secolul al XII-lea î.e.n., iar testele ADN efectuate asupra osemintelor lor au dezvăluit recent că această populaţie a venit din sudul Europei.

Ei dominau teritoriul ce corespunde în prezent centrului şi sudului Israelului, dar şi Fâşia Gaza, fiind în acelaşi timp un inamic de temut pentru regatele evreieşti.

În povestea biblică, în timp ce era urmărit de regele Saul care încerca să îl omoare, David se refugiază în Ziklag, depăşind frontierele regatului Israel pentru a ajunge într-o zonă de coastă aflată sub controlul filistenilor.

Aşa cum precizează prima carte a lui Samuel, atunci când Saul află că David se află în oraşul filistean Gath, "a încetat să îl mai urmărească".

Apoi, David a cerut - şi a obţinut - controlul asupra oraşului Ziklag, care a rămas sub stăpânirea regilor Iudeii, potrivit Bibliei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...