Rusia a folosit Facebook-ul pentru a încerca să spioneze campania lui Macron (surse)

Agenți ai serviciilor secrete ruse au încercat să spioneze campania electorală a președintelui francez Emmanuel Macron la începutul acestui an prin crearea unor conturi false de Facebook, au declarat un congresman american și alte două persoane informate în legătură cu aceste încercări, relatează Reuters.

Aproximativ 20 de conturi false au fost create pe Facebook pentru a-i monitoriza pe oficialii care se ocupau de campania lui Macron și alte persoane apropiate de actualul președinte francez în timp ce acesta încerca să o învingă pe rivala sa de extremă-dreapta Marine Le Pen și pe alți adversari în cursa pentru fotoliul de la Palatul Elysee. Macron a câștigat alegerile în luna mai.

Facebook a declarat în aprilie că a luat măsuri împotriva conturilor care răspândesc informații false despre alegerile franceze. Însă eforturile de infiltrare în paginile de pe rețelele sociale ale oficialilor implicați în campania lui Macron nu au fost raportate anterior.

Rusia a negat în mod repetat că ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din Franța prin piratarea unor conturi de e-mail și obținerea de documente. Agențiile de informații americane au declarat pentru Reuters în luna mai că hackeri având legături cu guvernul rus au fost implicați, însă nu au avut dovezi concludente conform cărora Kremlinul ar fi ordonat aceste atacuri informatice.

Facebook a confirmat pentru Reuters că a depistat existența unor conturi frauduloase în Franța și le-a dezactivat.

Oficiali ai companiei au informat Congresul american în legătură cu descoperirile lor. Numărul conturilor de Facebook suspendate în Franța pentru promovare de propagandă sau spam — multe dintre ele având legătură cu alegerile — au ajuns la 70.000, o creștere importantă față de cele 30.000 de conturi închise dezvăluite de companie în aprilie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Info / Doliu la PSD! Doar 10% din votanții ProRomânia votează cu Dăncilă! Peste 70% merg cu Iohannis!

5 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!