Rusia: Abia ieşit din închisoare, opozantul rus Aleksei Navalnîi, urmărit pentru 'defăimare'

Rusia: Abia ieşit din închisoare, opozantul rus Aleksei Navalnîi, urmărit pentru 'defăimare'

Oponentul nr.1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, eliberat duminică după 50 de zile de închisoare, a anunţat luni că este vizat de o nouă anchetă judiciară pentru un atac de 'defăimare' datând din 2016, potrivit France Presse.

'În această dimineaţă, avocatul meu a primit un apel telefonic de la un anchetator al Ministerului de Interne, care i-a spus că trebuie să mă prezint astăzi (luni) în cadrul unei anchete', a declarat opozantul de 42 de ani într-un mesaj postat pe site-ul său internet.

Navalnîi afirmă că această nouă anchetă se referă la plângerea unui fost anchetator al Ministerului de Interne, Pavel Karpov, care l-a dat în judecată în 2016 pentru 'defăimare' după publicarea unui mesaj de către opozant pe blogul său.

În acest mesaj, Aleksei Navalnîi relua acuzaţiile cu privire la stilul de viaţă al lui Karpov şi la presupusele sale legături cu moartea în închisoare a avocatului Serghei Magniţki, la originea în 2012 şi 2013 a unei importante crize diplomatice între Rusia şi SUA.

După această plângere depusă în mai 2016, Navalnîi a fost interogat de poliţie şi apartamentul său a fost percheziţionat de către anchetatori.

'Din ceea ce înţeleg, ei nu pot să mă reţină la ora actuală pe baza acestei acuzaţii, fiind prevăzute doar amenzi foarte mari' în acest caz, a precizat Navalnîi.

'Dar Dumnezeu ştie cum funcţionează maşinăria juridică complexă şi ingenioasă imaginată de Putin', a spus el în continuare, subliniind că acest dosar a 'fost pus la naftalină', iar apoi 'scos la suprafaţă'.

Oponent înverşunat al preşedintelui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi a fost condamnat la sfârşitul lunii august la 30 de zile de închisoare pentru o manifestaţie neautorizată în ianuarie, când lansase un apel la boicotarea alegerilor prezidenţiale din 18 martie.

Bloggerul anticorupţie a acuzat autorităţile că l-au trimis la închisoare pentru a-l împiedica să demonstreze, la 9 septembrie, împotriva unui nepopular proiect de reformă a sistemului de pensii, în ziua în care aveau loc alegeri regionale şi locale.

Cu toate acestea, mii de ruşi au răspuns apelului său în toată ţara şi poliţia a procedat la peste 1.000 de arestări, în unele cazuri într-un mod brutal.

La 24 septembrie, la poarta închisorii de unde ieşea, Aleksei Navalnîi a fost arestat din nou şi condamnat la alte 20 de zile de detenţie pentru că a îndemnat la proteste împotriva reformei pensiilor, promulgată la începutul lunii octombrie.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

3 Imagini cu patru francezi care pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească după ce consumaseră 6 ore

4 Zguduitor articol...

5 HARTĂ Priviți, rușii își consolidează pozițiile defensive pentru a se pregăti de o contraofensivă ucraineană!