Rusia ameninţă Polonia cu represalii după confiscarea liceului din Varșovia: „Pasul făcut este atât de obraznic”

Rusia ameninţă Polonia cu represalii după confiscarea liceului din Varșovia: „Pasul făcut este atât de obraznic”

Rusia a ameninţat sâmbătă Polonia cu represalii "dure" după confiscarea unui edificiu care găzduia un liceu destinat copiilor angajaţilor ambasadei ruse, clădire despre a cărei confiscare Varşovia invocă o hotărâre judiciară, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Ministerul rus de Externe amenință cu represalii FOTO Adevărul

"Pasul făcut de Varşovia, care iese din cadrul unei relaţii interstatale civilizate, este atât de obraznic încât nu poate rămâne fără o reacţie corespunzătoare pentru autorităţile şi interesele Poloniei în Rusia. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă iniţiatorii unor aventuri atât de provocatoare", a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Moscova consideră confiscarea acelei clădiri drept "o nouă acţiune ostilă" din partea Poloniei şi o "încălcare grosolană a Convenţiei de la Viena" privind relaţiile diplomatice, precum şi "un atentat împotriva proprietăţilor diplomatice ruse în Polonia".

Clădirea nu avea statut diplomatic

De partea sa, Ministerul polonez de Externe a transmis că această confiscare survine "în baza unei hotărâri judiciare care conferă statului polonez proprietatea asupra acestei clădiri, pe care ambasada rusă a ocupat-o ilegal ani la rând". MAE polonez mai afirmă că respectiva clădire nu avea statut diplomatic, aşadar ea nu intră sub incidenţa Convenţiei de la Viena.

Imagini difuzate de mass-media poloneze arată cum poliţia forţează uşa de la intrare şi pătrunde în clădire. Potrivit televiziunii publice poloneze, clădirea fusese naţionalizată şi predată autorităţilor sovietice în anul 1945.

Această nouă dispută confirmă deteriorarea accelerată a relaţiilor bilaterale între Varşovia şi Moscova, în timp ce Polonia se remarcă printre cei mai activi susţinători politici şi militari ai Ucrainei în războiul pornit contra acesteia din urmă de Rusia.

Rusia va înainta un protest diplomatic oficial

Polonia a confiscat sâmbătă, 29 aprilie, clădirea liceului rus din Varşovia, informează AFP. "Această clădire va aparţine de acum încolo primăriei din Varşovia", a declarat telefonic agenţiei purtătorul de cuvânt al ministerului polonez de externe, relatează Agerpres.

Oficialul a precizat că a fost o procedură de confiscare de către un executor judecătoresc, în numele municipalităţii capitalei. Ambasadorul rus la Varşovia, Serghei Andreev, a declarat agenţiilor de presă de stat din Rusia, preluate de Reuters, că Moscova va înainta un protest diplomatic oficial. El a apreciat că acţiunea a încălcat Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, deşi Polonia susţine că era îndreptăţită să efectueze confiscarea.

"Astăzi, autorităţile poloneze au decis să acţioneze în forţă, deşi aceasta este o clădire diplomatică, clădirea unei şcoli", a spus Andreev, citat de agenţia TASS.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...