Rusia ar fi pregătit „planuri de evacuare” pentru Putin, în cazul în care armata sa va fi înfrântă în Ucraina

Rusia ar fi pregătit „planuri de evacuare” pentru Putin, în cazul în care armata sa va fi înfrântă în Ucraina

În condiţiile în care ofensiva sa din Donbas stagnează, Ucraina se pregăteşte să recucerească Hersonul şi economia sa se prăbuşeşte, dictatorul rus este „conştient de posibilitatea unei schimbări bruşte de dispoziţie în ţară”, potrivit Daily Mail.

Săptămâna trecută, canalul de Telegram SVR General a relatat că liderul în vârstă de 69 de ani a suferit de „greaţă severă” peste noapte, medicii fiind la patul său timp de aproximativ trei ore.

În continuarea acestei informaţii, persoanele care se ocupă de canal susţin că „Putin şi anturajul său pregătesc planuri de evacuare din Rusia”.

Se crede că avionul care îl va transporta pe Putin şi familia sa din Rusia s-ar putea îndrepta spre Siria, statul prieten cel mai apropiat şi al cărui lider, Bashar al-Assad, a fost salvat de Putin, care a intervenit în războiul civil sirian în 2015.

Cu toate acestea, orice zbor din Rusia spre Siria ar trebui să traverseze spaţiul aerian al Turciei, membră NATO.

Dacă liderul turc Recep Tayyip Erdoğan ar refuza permisiunea ca avionul care îl transportă pe Putin şi familia sa să intre în spaţiul aerian controlat de Ankara, ar anula efectiv cea mai rapidă şi poate singura cale de scăpare a tiranului rus.

Erdogan şi Putin au o relaţie complexă, fiind prieteni şi duşmani în diferite momente în ultimul deceniu, în timp ce fiecare lider încearcă să îşi orienteze ţara într-o vecinătate geopolitică dificilă.

Iranul este o altă putere regională - şi duşman al Occidentului - care ar fi interesată de soarta lui Putin.

„În principiu, este benefic pentru Iran şi Turcia să îl ţină în rezervă pe preşedintele rus în exil, folosindu-l, în funcţie de situaţie, ca o pârghie sau ca monedă de schimb”, afirmă canalul.

Deşi Turcia este membră a alianţei militare occidentale, sub conducerea lui Erdogan ţara şi-a croit propria cale diplomatică în relaţiile internaţionale.

La începutul acestei luni, Putin s-a întâlnit cu omologii săi turc şi iranian la Teheran, aparent pentru a discuta despre Siria.

Nu este imposibil de presupus că Erdogan şi preşedintele iranian Ebrahim Raisi au discutat în privat despre posibilitatea ca Putin să ceară azil în faţa unei lovituri de stat sau a unei revoluţii în ţara sa.

Experţii Yale afirmă că Rusia pierde războiul economic cu Occidentul, iar economia sa se află într-un declin catastrofal şi irevocabil. Rusia este în corzi, încasările sunt scădere, iar sancţiunile le paralizează catastrofal economia, susţin aceştia.

Toate sectoarele economiei ruseşti sunt în dificultate - atât importurile, cât şi exporturile sale sunt în scădere, iar aliaţii săi nu ajută, iar în unele cazuri profită în mod activ.

Având în vedere starea catastrofală a economiei ruseşti, nu este de mirare că Putin ar putea lua în considerare retragerea în Siria. Dar chiar şi atunci este discutabil dacă va primi îngrijirile medicale de care se pare că are nevoie.

Canalul General SVR, care pretinde că este condus de un fost ofiţer din cadrul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, a afirmat la începutul acestei săptămâni: „În noaptea de vineri 22 iulie spre sâmbătă 23 iulie, Putin a avut nevoie de îngrijiri medicale urgente.

În jurul orei 1 dimineaţa, lucrătorii medicali de serviciu la reşedinţa [sa] au fost chemaţi la preşedinte. Putin s-a plâns de greaţă severă. Douăzeci de minute mai târziu, a fost chemată o echipă suplimentară de medici cu medicii preşedintelui. Se ştie că medicii au acordat asistenţă şi au stat lângă Putin timp de trei ore, iar după ce starea preşedintelui s-a îmbunătăţit, aceştia au părăsit cabinetul său”

Acesta a afirmat că s-a luat decizia ca în unele evenimente din această săptămână „să fie înlocuit de o dublură”.

Teoria dublurii a fost susţinută de şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, care a speculat că o „dublură” a lui Vladimir Putin ar fi fost folosită pentru sosirea sa la summitul de la Teheran.

În timp ce liderul rus părea stânjenit când a coborât treptele avionului său prezidenţial la Teheran, surse ucrainene au remarcat că acesta s-a mişcat neobişnuit de repede şi a fost mai alert decât în apariţiile publice anterioare.

Premierul rus a părut animat atunci când a salutat grupul de aşteptare, înainte de a-şi scoate jacheta şi de a se urca într-o limuzină puternic blindată.

A fost doar a doua oară când Putin a fost în străinătate de când a lansat invazia brutală a Ucrainei în urmă cu cinci luni.

Canalul general SVR a afirmat anterior că Putin suferă de o serie de boli grave, inclusiv de cancer, de boala Parkinson şi de o tulburare schizoafectivă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia