Rusia asigură Belarus de sprijinul său în cazul instituirii de sancţiuni UE împotriva Minskului

Rusia asigură Belarus de sprijinul său în cazul instituirii de sancţiuni UE împotriva Minskului

Rusia va apăra Belarus şi îl va ajuta dacă Uniunea Europeană va impune sancţiuni economice împotriva Minskului, după deturnarea unui avion Ryanair şi arestarea unui blogger disident, a declarat luni Dmitri Biricevski, directorul Departamentului Relaţii Economice din cadrul Ministerului de Externe rus, într-un interviu pentru RIA Novosti.

"Cred că ne vom proteja partenerul belarus şi ne vom ajuta aliatul. Iar ceea ce propun occidentalii împotriva Belarus suscită emoţii absolut negative", a afirmat diplomatul rus, potrivit căruia "este necesar în primul rând să investigăm ceea ce s-a întâmplat şi apoi să ne gândim cum să reacţionăm, să nu facem declaraţii pripite".

Mai multe ţări europene au impus restricţii privind accesul la aeroporturi şi spaţiul lor aerian companiilor din Belarus, după ce un avion de linie a fost deturnat la Minsk, iar forţele de securitate belaruse au arestat un opozant al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko care se afla la bordul aparatului în 23 mai. Uniunea Europeană ia în calcul instituirea unor noi sancţiuni împotriva regimului de la Minsk.

Între timp, Svetlana Tihanovskaia, figură marcantă a opoziţiei belaruse din exil, a declarat luni că jurnalistul Roman Protasevici, arestat de regimul de la Minsk în urma deturnării avionului Ryanair, a fost bătut şi torturat în închisoarea unde este deţinut, relatează Reuters.


Foto: (c) Piroschka van de Wouw / REUTERS


Un avocat căruia i s-a permis să se întâlnească cu Protasevici şi cu iubita acestuia, Sofia Sapega, de naţionalitate rusă, arestată şi ea în urma deturnării avionului, a spus că el se simte bine. "Dar este îndoielnic, pentru că sigur a fost bătut şi torturat", a declarat Tihanovskaia într-o conferinţă de presă la Tallinn.

Tihanovskaia nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale, notează Reuters, însă şi părinţii lui Protasevici au declarat că în înregistrarea video difuzată de autorităţile belaruse fiul lor apare cu faţa tumefiată şi cu vizibile semne de tortură.

În acest context, unii observatori ruşi au declarat la postul de radio Eho Moskvî că la deţinuţii politici în Belarus au acces doar avocaţi aflaţi în serviciul regimului de la Minsk. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia