Aflat în camera sa de hotel la Moscova, capitala Rusiei, Marc Polymeropoulos a simţit la un moment dat ameţeli şi un ţiuit în urechi. „Îmi venea să vomit. Nu puteam să mă ridic în picioare. Cădeam. Am fost împuşcat de mai multe ori, dar aceasta a fost cea mai terifiantă experienţă din viaţa mea”, şi-a început fostul ofiţer CIA istorisirea pentru BBC.

Marc Polymeropoulos a petrecut mai mulţi ani în Irak, Siria şi Afganistan vânând terorişti. Dar, în acea noapte la Moscova, el crede că a fost vizat de o armă secretă, cu microunde.

După amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite din 2016, conducerea CIA a lansat un „apel la arme” şi a redistribuit ofiţeri căliţi în lupte, precum Polymeropoulos, pentru a culege informaţii. Astfel, Polymeropoulos a devenit responsabil de operaţiuni clandestine în Europa şi Eurasia, colaborând cu aliaţii pentru a expune activităţile maligne ale Moscovei, inclusiv otrăvirea cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Sripal, găsit inconştient la începutul lui martie 2018 pe o bancă din Salisbury, Anglia.

În decembrie 2017, Polymeropouls s-a dus într-o vizită la Moscova, dar nu sub acoperire. El şi-a propus să folosească o întâlnire obişnuită de „cooperare” între spioni ruşi şi americani pentru a vedea ţara. Ruşii nu au fost dornici de această întâlnire, dar au dat curs în cele din urmă demersului.

Fostul ofiţer CIA spune că a început să simtă rău chiar de la începutul călătoriei. La întoarcerea în Statele Unite, vertijul a dispărut, dar celelalte simptome au persistat până în prezent. „Am avut migrene trei ani la rând. Nu au dispărut de atunci”, a declarat el pentru BBC. Întrucât nu putea să lucreze o zi întreagă, a decis să-şi ia liber câteva luni. Aşa a început o lungă pauză medicală.

„Sindromul Havana”

Bănuielile sale au fost sporite şi de cazul diplomaţilor americani aflaţi în post la Havana, care s-au plâns de simptome cu care s-a confruntat şi el. Unii s-au plâns de apariţia bruscă a unui zgomot puternic care ducea la dureri intense. Alţii au simţit o presiune ce se transforma în ameţeli şi vertij. Toate aceste senzaţii păreau să provină dintr-un anumit loc. Simptomele au fost diferite, în funcţie de persoană, dar sunt cunoscute ca „sindromul Havana”.

„Am păţit exact ceea ce au păţit şi diplomaţii americani în Cuba”, este convins fostul ofiţer al CIA.

Armele cu microunde par a fi la originea bolii misterioase apărute în rândul unor diplomaţi americani în Cuba. Cel puţin aşa arată un raport realizat de Academia Naţională de Ştiinţe din SUA la cererea Departamentului de Stat.

Autorii raportului nu indică vreun vinovat pentru undele de energie direcţionate, dar precizează că cercetări privind efectele microundelor au fost efectuate acum mai bine de 50 de ani în Uniunea Sovietică.

Examinat de medici din CIA, Polymeropoulos spune că aceştia au constatat că simptomele sale sunt uşor diferite de cele din Havana. Astfel, CIA a respins orice legătură între cazul său şi evenimentele din Cuba. El pune însă aceste diferenţe pe seama faptul că simtomele se manifestă în funcţie de persoană. În plus, există posibilitatea ca tehnologia folosită de cubanezi să fi evoluat.

Atacuri pe aproape toate continentele

Nevoit să se retragă în 2019 din cauza problemelor de sănătate, Marc Polymeropoulos a decis să-şi facă public cazul. Intenţia sa este să atragă atenţia asupra problemei. Potrivit lui, CIA a luat problema mai în serios odată ce a devenit clar că el nu a fost singura potenţială victimă.

Conform unor rapoarte, incidente similare au fost înregistrate, pe lângă Cuba şi Rusia, în China, Australia, Georgia şi Polonia. Un oficial de la Casa Albă s-a plâns de simptome specifice lui Polymeropoulos după ce a fost cazat într-un hotel din Londra în august 2019. Statele Unite şi Marea Britanie investighează împreună acest caz.

Potrivit unor informaţii apărute în presă în urma incidentelor de la Havana, există dovezi clasificate, inclusiv interceptări de comunicaţii, care arată o implicare a Rusiei. Serviciile secrete americane au identificat chiar agenţi ruşi în apropierea unor locaţii unde s-au produs astfel de incidente. Totuşi, Statele Unite evită să aducă o acuzaţia oficială atâta timp cât investigaţiile sunt în curs.

O posibilitate este ca ruşii să colecteze informaţii prin instrumente care produc astfel de efecte. „Este un caz circumstanţial foarte interesant, care cu siguranţă necesită o atenţie suplimentară”, afirmă Marc Polymeropoulos.

John Sipher, fost ofiţer CIA care a activat în Rusia, crede că serviciile secrete ale acestei ţări sunt responsabile de rănirea în mod deliberat a unor agenţi CIA. Un alt fost ofiţer al CIA care a lucrat în Moscova se declară convins că ruşii au recurs la atacuri energetice direcţionate.

Noua administraţie din SUA caută răspunsuri

O teorie este că, în cazul Havana, Rusia şi-a dorit să perturbe încercările de îmbunătăţire a relaţiilor între Statele Unite şi Cuba. Apoi, Rusia nu s-ar mai fi oprit şi a folosit aceste arme secrete şi împotriva unor agenţi secreţi americani precum Polymeropoulos pentru a-i scoate din joc şi a pune astfel în dificultate CIA.

Potrivit lui Polymeropoulos, prin acţiuni îndreptate direct împotriva CIA, serviciile secrete ale lui Putin au depăşit orice limită. Însă MAE rus neagă informaţiile despre „sindromul Havana” şi folosirea unor arme secrete împotriva agenţilor sau diplomaţilor americani, apreciind că nu sunt decât fantezii menite să provoace.

Marc Polymeropoulos insistă ca problema să fie discutată în comisiile de resort din Congresul SUA şi adevărul să iasă la suprafaţă. De altfel, noul secretar de Stat Antony Blinken s-a angajat în faţa aleşilor să împărtăşească mai multe informaţii despre „sindromul Havana”. În plus, el a promis să tragă la răspundere orice actor statal implicat în acest dosar. Noul director al CIA, Bill Burns, fost ambasador în Rusia, este interesat la rândul său de rezolvarea misterului.

„Aş prefera să fiu împuşcat. Aş prefera să am o rană deschisă pe corp pe care ştiu că pot să încerc să o repar, dar numai nu ceea ce mi se întâmplă acum”, spune Polymeropoulos.