Rusia, condamnată din nou la CEDO pentru "tratamente degradante" aplicate lui Aleksei Navalnîi

Rusia, condamnată din nou la CEDO pentru "tratamente degradante" aplicate lui Aleksei Navalnîi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou Rusia, marţi, pentru "tratamente degradante" aplicate lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, relatează AFP.

Victimă la sfârşitul lunii august a unei otrăviri a cărei responsabilitate el o atribuie Kremlinului, Aleksei Navalnîi şi un alt opozant, Vadim Gunko, au sesizat CEDO după ce au fost maltrataţi în timpul arestării lor în timpul unei demonstraţii, pe 6 mai 2012, la Moscova. Cei doi voiau să denunţe fraudele electorale comise, potrivit lor, în timpul alegerilor prezidenţiale din martie 2012 în Rusia.

Aleksei Navalnîi şi Vadim Gunko au fost apoi reţinuţi peste noapte la o secţie de poliţie şi apoi condamnaţi administrativ pentru refuzul respectării "somaţiilor legale ale poliţiei", conform CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu sediul la Strasbourg, estul Franţei, a considerat în unanimitate că Rusia a încălcat dispoziţiile Convenţiei europene pentru drepturile omului privind interzicerea tratamentelor inumane sau degradante, dreptul la libertate şi securitate, la un proces echitabil şi la libertatea de întrunire.

CEDO a precizat că s-a bazat pe o înregistrare video a arestării opozantului rus postată pe internet care arată momentul în care poliţiştii "i-au răsucit braţul lui Navalnîi, făcându-l pe acesta să ţipe" de durere, estimând că aceste "manevre de reţinere" nu erau "strict necesare" deoarece nu exista o "rezistenţă vizibilă".

Potrivit deciziei instanţei, Rusia va trebui să plătească daune morale de 8.500 de euro lui Aleksei Navalnîi şi 7.500 de euro lui Vadim Gunko.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…