Rusia, gata să folosească o armă care să paralizeze toate aparatele electrice pe o rază de 10 km

Rusia, gata să folosească o armă care să paralizeze toate aparatele electrice pe o rază de 10 km

Rusia este gata să folosească o armă care apare în unul din filmele cu James Bond, respectiv în Goldeneye, din 1995: o armă non-nucleară care să lanseze un impuls electromagnetic care să paralizeze toate aparatele electrice pe rază de zece kilometri, scrie defapt.ro .

The Times scrie că arma se află în dotarea forțelor speciale rusești, Spețnaz.

Rusia, gata să folosească o armă din filmele cu James Bond

„O lovitură cu impuls electromagnetic – arma preferată a răufăcătorilor ruși din filmul Goldeneye din 1995, cu James Bond – generată de o explozie la 30 de mile înălțime ar lovi cea mai mare parte a zonei central-vestice a Statelor Unite, potrivit NASA. O detonare în spațiu, la 120 de mile, ar acoperi cea mai mare parte a continentului SUA.

Kremlinul a dezvoltat, de asemenea, muniții cu impuls electromagnetic non-nucleare care au un efect țintit. „Rusia deține o serie de muniții cu impuls electromagnetic, non-nucleare, care ar putea fi lansate de la sol folosind obuze specializate”, a declarat Justin Bronk, cercetător senior la Institutul Royal United Services (Rusi). Anumite unități Spetsnaz active în Ucraina poartă aceste arme, a adăugat el. „Loviturile EMP lasă foarte puține urme vizibile, așa că este dificil să știi dacă unul a fost deja folosit fără a fi acolo pe teren pentru a investiga.”

Un atac non-nuclear de acest fel nu este considerat a fi o escaladare semnificativă, a spus Bronk, și ar putea fi folosit fără riscul de a provoca o confruntare directă cu Occidentul.

În iulie, presa de stat rusă s-a lăudat că tunurile cu impuls eletromagnetic non-nuclear și-au mărit raza de acțiune la șase mile după o serie de teste în timpul verii”, scrie The Times.

O lovitură nucleară ar afecta și Rusia, și NATO

Publicația amintește că Putin a atacat sistemtic infrastructura energetică a Ucrainei și a reușit, în mare măsură, să o scoată din uz. O lovitură cu un impuls electromagnetic ar face același lucru.

Însă un impuls electromagnetic generat de o armă nucleară ar fi un pas grav, ar putea afecta și state NATO și ar putea determina această alianță să răspundă.

Informații despre un atac cu impuls electromagnetic, generat de o armă nucleară, au fost vehiculate acum câteva zile de Financial Times. Însă experțiiscriu că o lovitură țintită asupra Ucrainei ar fi imposibilă, fizic, și ar afecta și state NATO. În plus, o detonare la 30 de mile altitudine ar afecta și Rusia.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…