Rusia i-a adus un ultim omagiu cosmonautului Alexei Leonov, supranumit ''primul pieton al spaţiului''

Rusia i-a adus un ultim omagiu cosmonautului Alexei Leonov, supranumit ''primul pieton al spaţiului''

Sute de persoane, inclusiv veterani ruşi şi americani ai cuceririi spaţiale, s-au prezentat marţi la Moscova pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului cosmonaut sovietic Alexei Leonov, primul om din lume care a efectuat o ieşire în spaţiu, în 1965, informează AFP.

Thomas Stafford, un astronaut american în vârstă de 89 de ani, Valentina Tereşkova - prima femeie care a ajuns în spaţiu - şi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-au aflat printre personalităţile care au participat la ceremonia funerară, organizată la memorialul militar Mitîşci, aflat la periferia Moscovei.

"Mi-e greu să accept că trebuie să-ţi spun azi la revedere", a declarat Valentina Tereşkova, în vârstă de 82 de ani, adresându-se defunctului, de două ori declarat erou al Uniunii Sovietice, decedat săptămâna trecută la vârsta de 85 de ani.

Sicriul, învelit în drapelul rus şi acoperit cu flori, era încadrat de soldaţi în uniformă de paradă, în timp ce numeroasele decoraţii primite de Alexei Leonov, o personalitate a cuceririi spaţiale, erau expuse în faţa vizitatorilor.

Plecat de pe Terra într-o misiune la bordul vehiculului Voskhod-2, Alexei Leonov a realizat pe 19 martie 1965 prima ieşire a unui om în spaţiu, în afara vehiculului spaţial, care i-a adus titulatura de "primul pieton al spaţiului".

Alexei Leonov a fost, de asemenea, comandantul din partea secţiunii sovietice a misiunii Apollo-Soyuz din 1975, prima operaţiune spaţială comună realizată de cei doi mari rivali din timpul Războiului Rece, Statele Unite şi URSS. Acea misiune a marcat debutul unei cooperări care continuă şi în zilele noastre pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

"Leonov spunea mereu: 'ce bine ar fi dacă ţările lumii ar putea să ia ca exemplu prietenia dintre cosmonauţi!'", a declarat pentru AFP, în marja acestor funeralii, cosmonautul rus Serghei Krikaliov.

Defunctul a fost şi un prieten apropiat al primului om ajuns în spaţiu, compatriotul său Iuri Gagarin.

Vorbind în public după prăbuşirea URSS în 1991, Alexei Leonov a spus că avea dubii în legătură cu versiunea oficială a autorităţilor sovietice, potrivit cărora Iuri Gagarin a murit în 1968 la comanda unui avion în timp ce încerca să evite coliziunea cu un balon meteorologic.

După părerea lui, un avion Suhoi, care nu ar fi trebuit să se afle în acel loc, a intersectat traiectoria MIG-ului pilotat de Gagarin, provocând accidentul şi prăbuşirea avionului în care se afla legendarul cosmonaut.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”