Rușii au pierdut un număr important de radare de contrabaterie. Momentul în care un sistem Zoopark-1M este lovit de o dronă VIDEO

Rușii au pierdut un număr important de radare de contrabaterie. Momentul în care un sistem Zoopark-1M este lovit de o dronă VIDEO

Forțele invadatoare rusești au pierdut până acum cel puțin șase radare de contrabaterie, sisteme defensive vitale, pe care Moscova va avea dificultăți să le înlocuiască, estimează serviciile britanice.

Probabil că forțele rusești au rămas cu un număr foarte limitat de radare de contrabaterie după ce au pierdut cel puțin șase astfel de sisteme, inclusiv recent, în urma unei acțiuni a forțelor speciale ucrainene, se arată în evaluarea de vineri a Ministerului britanic al Apărării.

Este vorba de radarul Zoopark-1M, care are un rol de importanță critică în detectarea și contracararea artileriei ucrainene.

Pe 23 martie, forțele speciale ale Ucrainei au publicat o filmare care surprinde distrugerea unui astfel de sistem de detecție radar în urma unui atac cu dronă, care a avut loc în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, potrivit actualizării de vineri privind situația pe câmpul de luptă a Ministerului britanic al Apărării.

Totodată, mai multe portaluri ucrainene au relatat săptămâna trecută despre faptul că forțele speciale ucrainene au scos din joc radare rusești Zoopark.

Potrivit evaluării analiștilor de informații britanici, eforturile ambelor părți beligerante de a neutraliza aceste sistemele de detecție a artileriei au fost constante de-a lungul celor 13 luni de război.

„Aceste sisteme sunt relativ puține ca număr, dar reprezintă o importantă forță multiplicativă. Acestea permit comandanților să localizeze și să lovească rapid artileria inamicului”, se arată în evaluarea Ministerului britanic al Apărării.

Sistem radar Zoopark-1M FOTO Wikipedia/Егор Журавлёв

„Totuși, din cauza semnăturii lor electromagnetice active, acestea sunt vulnerabile, putând fi detectate și distruse”, au explicat serviciile britanice, adăugând că forțele invadatoare au pierdut până acum cel puțin șase astfel de sisteme-radar și probabil că „au rămas cu un număr foarte limitat dintre ele în Ucraina”.

Atât Ucraina, cât și Rusia și-au făcut o prioritate din regenerarea flotelor lor de radare contrabaterie, au notat analiștii de informații din Marea Britanie, menționând însă că Rusia va avea "probabil dificultăți" în această privință, întrucât sancțiunile impuse de comunitatea internațională i-au perturbat achizițiile de componente electronice de înaltă tehnologie.

Sistemele Zoopark au capacitatea de a detecta munițiile și de a le urmări traiectoria.

Aceste radare sunt esențiale, având în vedere schimburile intense de artilerie care au loc pe câmpul de luptă din Ucraina. Potrivit unei analize realizate de platforma de informații din surse deschise Oryx, Rusia a pierdut cel puțin șapte radare Zoopark-1М, care au fost fie distruse sau avariate, fie capturate - o cifră similară celei furnizate de Marea Britanie.

De altfel, în timpul contraofensivei fulgerătoare a Ucrainei în regiunea nord-estică Harkov, când efectivele ruse au fost obligate la o retragere grăbită și haotică, forțele Kievului anunțau că printre trofeele lor se numără un sistem Zoopark-1М. Ministerul britanic al Apărării scria la momentul respectiv că radarul Zoopark a făcut parte dintr-o captură uriașă constând în „echipamente de mare valoare” care au fost abandonate de forțele rusești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?