Rușii se pregătesc să se retragă dintr-un alt oraș din regiunea Herson. Forţele ucrainene au avansat până aproape de barajul de la Nova Kahovka

Rușii se pregătesc să se retragă dintr-un alt oraș din regiunea Herson. Forţele ucrainene au avansat până aproape de barajul de la Nova Kahovka

Autorităţile ruseşti de ocupaţie susţin că se pregătesc să părăsească oraşul Nova Kahovka, locul unui baraj-cheie pe fluviul Nipru, la câteva zile după ce au cedat controlul oraşului Herson forţelor ucrainene.

Barajul și hidrocentrala de la Nova Kahovka, văzute din satelit Foto Maxar technologies / AFP

Pavel Filipciuk, şeful administraţiei de ocupaţie, a declarat într-un discurs că oamenii din serviciul său şi locuitorii oraşului se vor retrage într-un loc sigur, potrivit agenţiei de ştiri TASS. Oamenii dintr-un perimetru de 15 kilometri ar trebui să fie pregătiţi să părăsească oraşul.

El a spus că există preocupări că barajul ar putea fi avariat de rachete, ceea ce ar putea duce la inundaţii. Ucraina şi Rusia s-au acuzat una pe alta că plănuiesc un astfel de deznodământ.

Filipciuk a spus că forţele ucrainene au făcut din administraţia oraşului "ţinta numărul unu pentru un atac terorist".

El a afirmat că oamenii trebuie să fie pregătiţi să se îndrepte spre regiunea rusească Krasnodar, unde vor fi adăpostiţi în imobile încălzite, vor primi mese regulate şi un ajutor financiar de 100.000 de ruble (1.650 de dolari). Ucraina susţine că aceasta este o stratagemă pentru a-i convinge pe oameni să iasă din ţară.

Există informaţii că forţele ucrainene au avansat până la comunităţi apropiate de barajul de Nova Kahovka, notează dpa.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă seară, că forţele ucrainene au preluat controlul în 60 de aşezări din regiunea Herson, şi şi-a exprimat certitudinea că şi alte localităţi vor fi eliberate şi că oameni cu steaguri ucrainene vor întâmpina forţele ucrainene în Crimeea şi sute dintre ei vor fi pe străzi în ziua eliberării,

”Începând din această seară, forţele de apărare au recâştigat controlul în peste 60 de aşezări din regiunea Herson, poliţia a început să ia măsuri de stabilizare. Măsurile de stabilizare sunt în curs şi în oraşul Herson”, a afirmat Volodimir Zelenski. El a mulţumit tuturor soldaţilor care luptă în Ucraina.

”Vă mulţumesc tuturor pentru îndeplinirea în mod strălucit a sarcinii de eliberare a Hersonului!”, a adăugat liderul de la Kiev.

El a subliniat că va fi la fel şi în Henichesk şi Melitopol. ”Vom veni şi în toate oraşele şi satele noastre din Donbas. Vom vedea cu siguranţă cum oamenii cu steaguri ucrainene, pe care le păstrează acolo, vor întâmpina forţele ucrainene în Crimeea şi sute dintre ei vor fi pe străzi în ziua eliberării”, a afirmat Zelenski.

Preşedintele ucrainean le-a mulțumit tuturor celor care luptă şi acţionează pentru victoria Ucraine.

”Sunt recunoscător tuturor celor din întreaga lume care ne ajută atât de mult!”, a mai spus el.

Forțele ucrainene și jurnaliștii occidentali care au intrat în oraşul Herson, pentru prima dată după opt luni de ocupație rusă, au găsit orașul fără curent şi apă – deși există gaz, informează oficialii locali, care precizează că, deşi în capitala regională alimentarea cu energie electrică va fi restabilită mai târziu, orașele și satele din jurul regiunii Herson vor primi electricitate începând de luni, săptămâna viitoare. Televiziunea ucraineană și-a reluat, de asemenea, emisia în regiune și este o sursă importantă de informații pentru localnici.

Oleksi Arestovici, consilier în cabinetul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, susţine că eliberarea teritoriului regiunii Herson situat pe malul drept al râului Nipru a reprezentat încă un dezastru pentru campania militară rusă, care l-a discreditat, practic, pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în ochii societății statului agresor. „Eliberarea Hersonului și a întregului mal drept al Niprului a schimbat cursul războiului, a schimbat Rusia și atitudinea lumii față de aceasta. Poţi avea noroc o dată, dar, de două ori, este deja un sistem. Armata rusă se «retrage» pentru a cincea oară” – a declarat Arestovici, intervievat de avocatul rus Mark Feighin, în cadrul emisiunii sale zilnice pe YouTube „Feighin LIVE”.

Potrivit consilierului, Forțele de Apărare ale Ucrainei au distrus pentru totdeauna modelul rusesc al „parașutistului de la fântână” (aluzie la faptul că, de Ziua Forțelor Aeroportate, paraşutiştii ruşi fac baie în fântânile din centrele oraşelor – n.r.), considerat drept un „principiu de bază al coloanei vertebrale a Federației Ruse”. Arestovici a remarcat că paraşutiştii ruşi nu mai pot vorbi despre măreție şi „toată lumea înțelege asta”. Consilierul a mai indicat „trei componente ale ideologiei dictatorului rus, construite pe trei etaje”: armata; ideea că nu există alternativă la Putin; Rusia este sacră. „Cele două etaje superioare nu mai sunt acolo. Armata a fost discreditată după operațiunea de la Harkiv, iar Putin – după cea de la Herson. Ultima legătură a Rusiei sacre se va rupe după ce diferite grupuri din elita rusă vor începe să vadă diferit viitorul Federației Ruse” – consideră Oleksi Arestovici. Potrivit acestuia, un motiv pentru a se întâmpla acest lucru ar putea fi viitoarea eliberare de către ucraineni a regiunilor Luhansk şi Donețk sau a peninsulei Crimeea. „Dar regimul Putin se poate prăbuși mult mai repede” – a adăugat Arestovici.

Oraşul Herson și nordul regiunii cu acelaşi nume ar trebui să se aștepte la atacuri cu rachete și artilerie din partea invadatorilor ruși – avertizează colonelul ucrainean în rezervă Vladislav Selezniov, purtător de cuvânt al Marelui Stat Major al Ucrainei în perioada 2014-2017. Potrivit acestuia, invadatorii nu îi vor lăsa pe ucraineni să se odihnească, iar în viitorul apropiat, Hersonul și nordul regiunii vor avea teritoriile în prima linie. „Trebuie să ne așteptăm la o teroare uriașă a rachetelor şi artileriei folosite de armata rusă. Aceasta va folosi forțele pe care le-a dislocat pe malul stâng al Niprului” – subliniază expertul.

UNIAN notează că, pe 10 noiembrie, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a anunţat că trupele ucrainene își continuă ofensiva în regiunea Herson conform planului. Potrivit lui Zalujni, începând cu 1 octombrie, armata ucraineană a eliberat în regiunea Herson aproape 1,4 mii de kilometri pătrați de teritoriu. Pe 10 noiembrie, apărătorii ucraineni au eliberat încă 12 localităţi din regiunea Herson. Pe 11 noiembrie, armata ucraineană a intrat în Herson, oraş ocupat încă din primele zile ale invaziei ruse. Președintele Volodimir Zelenski a calificat data de 11 noiembrie drept o „zi istorică”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...